Вредят ли културизмът или мускулната маса за сърцето?

Има опасения, че културизмът или голям набор от мускулна маса влияят негативно на сърцето. Аз съм сертифициран личен треньор и културист на непълно работно време. Холестеролът и кръвното ми налягане са нормални. Скептиците настояват, че вредното въздействие на бодибилдинга върху сърцето с излишната мускулна маса ще се почувства в бъдеще.

Бих искал да разбера как идеята се появи при тези хора, че бодибилдингът вреди на сърцето, защото те не проведоха никакви изследвания, за да потвърдят този мит. Употребата на стероиди, често срещани сред културистите, може да повлияе негативно на сърцето. Тази статия обаче се отнася само за естествените културисти и други спортисти, които изграждат мускули изключително по естествен начин.

съдържание

  • 1 Има ли изследвания, които показват, че вдигането на тежести е полезно за сърцето?> 2 Кой не трябва да прави редовно вдигане на тежести?
  • 3 По-голямата мускулна маса не води до нито едно от тези рискови състояния.
  • 4 Бодибилдинг и здраво сърце - Видео

Има ли изследвания, които показват, че вдигането на тежести е полезно за сърцето? Да има!

В доклад, публикуван в Journal of the American Heart Association, се казва, че вдигането на тежести подобрява сърдечния мускул. Изследванията, проведени от автора, доктор Бари Франклин, заявяват: „Сега по-ясно разбираме, че упражненията за вдигане на тежести могат значително да отслабят някои от факторите, които влияят върху риска от сърдечни заболявания, включително нивата на липидите и холестерола, кръвното налягане и затлъстяването. глюкозен метаболизъм. "

Може да си помислите: „Е, всичко това се отнася до вдигане на тежести. Но какво да кажем за културизма и изграждането на мускули? ”Протоколът от заседанието на Научния съвет на Американската сърдечна асоциация, на който се обсъжда вдигането на тежести, препоръча следното: една серия от упражнения по 8-15 повторения, включително 8-10 различни стандартни упражнения, 2-3 пъти седмица.

Естествените културисти ще тренират много повече от посоченото по-горе, особено по отношение на броя на подходите. Ако обаче следвате препоръките на протокола ASA на най-интензивно ниво, тогава човекът (ако е генетично предразположен и се придържа към поддържаща диета) може да стане доста мускулест. Ако човек избира вдигане на тежести, което прави изпълнението на 8-15 повторения на упражнения достатъчно трудно, тогава той няма намерение да развива мускули, сякаш ще прави това, избирайки упражнения за съпротива, което прави 8-15 повторения почти невъзможни.

Освен това времето за почивка между тренировъчните серии, което не е посочено в доклада на ASA, играе важна роля в мускулното развитие. Няма значение колко старателно се придържа към този протокол, няма да стане нелепо голям, въпреки че може да стане доста мускулест, достатъчно, за да създаде скептична мисъл, че всички тези мускули вредят на сърцето му.

Други изследвания показват, че упражненията за вдигане на тежести помагат за понижаване на кръвното налягане в покой (Хипертония: Журнал на Американската сърдечна асоциация). Водещият автор, д-р Джордж А. Кели, смята следното: „Дори това понижение на кръвното налягане да не е значително, това може да понижи индивидуалния риск от развитие на сърдечни заболявания и ангина атаки“.

Въпреки че анализът на режимите на бодибилдинг не се извършва в рамките на тези изследвания, всеки може да стигне до извода, че няколко стъпки на силовите тренировки по пътя към света на културизма няма да доведат до увреждане на сърцето. И защо трябва да водят до това "> Кой не трябва да се занимава с обичайното вдигане на тежести?

Франклин смята, че хората с нестабилна стенокардия, неконтролирана аритмия и неконтролирано кръвно налягане. Обаче тези, които критикуват културизма или прекомерната мускулна маса, смятат, че тези дейности са вредни за сърцата на здравите хора или могат да станат атакуващи с течение на времето.

Според Американската сърдечна асоциация съществуват следните рискове за развитието на сърдечни заболявания: затлъстяване, тютюнопушене, хипертония, високи нива на "лош" холестерол, хиперлипидемия (излишни нива на мазнини в кръвта), диабет, постоянен умствен стрес, злоупотреба с мазни храни, наследствено предразположение и ..., липса на физическа активност.

Други рискове от развитие на сърдечни заболявания включват индекс на телесна маса над 25, постоянни повишени нива на кръвната захар (предиабет), безсъние, продължителност на съня от 6 часа или по-малко или 9 часа или повече и синдром на апнея (внезапно спиране на дишането по време на сън). За тези признаци ли е подходящ културист или човек с голяма мускулна маса?

По-голямата мускулна маса не води до нито едно от тези рискови състояния.

Мъжете и жените, които работят усилено за увеличаване на мускулната маса, са много съзнателни по въпроса за здравословното хранене. Въпреки че мислят за изневяра на приема на храна, основната част от диетата им остава правилна, така че цялата им храна е повече от рафинирана, със значителни ограничения за бяла захар, продукти от бяло брашно, наситени мазнини, трансмазнини и други нездравословни съставки.

Относно идеята, че сърцето се деформира от телесно тегло с голяма мускулна маса, разберете, че сърцето на такъв човек е добре подготвено в резултат на бодибилдинг, както и сърдечни упражнения, които съпътстват целия начин на живот на културиста.

Бодибилдинг и здраво сърце - Видео