Вреден ли е протеинът? Колко се абсорбира в даден момент?

Всеки спортист, който иска да натрупа мускулна маса, се интересува как да приема правилно протеина и в какви дози и дали използването на тази добавка влияе върху здравето на бъбреците и черния дроб.

съдържание

 • 1 Протеин: какво е това>> 2 Каква е употребата на протеин?
  • 2.1 Осигурява хранене на мускулната тъкан
  • 2.2 Нормализира инсулина
  • 2.3 Намалява апетита
 • 3 Как да използвате спортен протеин?
 • 4 Абсорбцията на протеин в организма
 • 5 странични ефекти на протеина
  • 5.1 Нарушения на храносмилателния тракт (стомашно-чревния тракт)
  • 5.2 Атаки на главоболие
  • 5.3 Прекомерна сухота в устата
 • 6 Ефекти на протеина върху черния дроб и бъбреците
 • 7 Заключение
 • 8 Истината за протеина - Видео

Протеин: какво е това?

Протеинова добавка, създадена специално за спортисти, която ускорява изграждането на мускули. Суровината, от която се получава протеин, най-често е мляко. Ключовата разлика между този протеин и този, получен с обикновена храна, е скоростта, с която той се усвоява. Отнема минути, за да се усвои един спортен протеин, и няколко часа за яйца или месо.

Според научни изследвания приемът на спортен протеин има положителен ефект върху мускулната печалба и практически не предизвиква странични ефекти. Изключение правят хората, които страдат от индивидуална непоносимост към лактоза и други хранителни алергии.

Какви са предимствата на протеина?

Приемът на протеинови добавки дава многостранен положителен ефект:

Осигурява мускулна тъкан

Лесно смилаемият протеин за няколко минути след влизане в организма увеличава концентрацията на свободни аминокиселини, включително BCAA, в кръвта. Тези органични съединения активират метаболизма и синтеза на мускулната тъкан.

Нормализира инсулина

Последните проучвания доказват, че протеиновата добавка понижава нивата на кръвната захар както при напълно здрави хора, така и при тези, които страдат от диабет тип 2.

Намалява апетита

Увеличаването на концентрацията на свободни киселини на фона на спад на захарта потиска чувството на глад. Този ефект се усилва от факта, че стомахът се напълва с протеинов шейк, получен чрез разтваряне на сместа във вода.

Как да използваме спортен протеин?

Физическите атлети, които използват протеинова добавка за увеличаване на мускулната маса, се съветват да пият протеин преди тренировката или по време на „прозореца с въглехидрати“ веднага след тренировка. Стандартната норма е двадесет до тридесет грама.

Спортният протеин е показан за употреба не само за тези, които искат да натрупат допълнителен мускул, но и когато обичайната диета не позволява да се осигури на тялото достатъчно протеини (1, 5 грама на килограм от теглото на човек). Тази добавка за намаляване на апетита се препоръчва на хора, които искат да отслабнат и да намалят телесните мазнини.

Абсорбцията на протеин в организма

Най-голямата ефективност за мускулен растеж ви позволява да получите доза от 20 до 25 грама спортен протеин. Протеинът, който надхвърля тази норма, се усвоява напълно, но не позволява допълнително увеличаване на мускулите.

Няма смисъл да приемате добавката над препоръчителната доза. Много по-важно е времето на консумация, комбинацията от протеин с въглехидрати, които имат висок гликемичен индекс. Най-добрият резултат се демонстрира от комбинацията на протеинова смес с гейнер (бързи въглехидрати), консумирана след тренировката.

Протеинови странични ефекти

Приемането на спортен протеин може да причини:

Нарушения в храносмилателния тракт (стомашно-чревния тракт)

Този страничен ефект се проявява при хора с непоносимост към лактоза. Лошо храносмилане най-често възниква с употребата на такова глутеново подобно вещество с бавно усвояване като казеин, което има много противопоказания.

Пристъпи на главоболие

Това се дължи на способността на протеина да понижава нивата на инсулин. Ако главоболието и гаденето съпътстват всеки прием на продукта, се препоръчва да го допълвате с въглехидрати, например банан.

Прекомерна сухота в устата

Най-често възниква при недостатъчно количество използвана течност. Всяка порция трябва да има най-малко 200 милилитра. В противен случай, освен сухота в устата, може да се развие стомашно кървене.

Ефектите на протеина върху черния дроб и бъбреците

Хората, непознати със спортното хранене, погрешно смятат, че приемът на протеини на прах е равносилно на консумация на анаболни стероиди. Някои дори твърдят, че такъв протеин е опасен за бъбреците и черния дроб.

Експериментът от 1973 г. може да послужи като единствено оправдано доказателство за това, но е невъзможно да се признае за правилен. Той се състоеше във факта, че пет дни гладуващи мишки получават големи дози протеин, което води до увеличаване на токсините в кръвта, което се отразява негативно върху работата на бъбреците.

заключение

Протеинът е най-важният компонент от процеса на натрупване на мускулна маса. Противопоказание за употребата му е само хранителна алергия. За да получите видим резултат, достатъчно е да използвате от 20 до 30 грама протеинови добавки преди или след тренировка.

Истината за протеина - видео