Протеин или BCAA, кое е по-добре?

Спортната добавка BCAA стана много популярна сред спортистите.

В тази статия ще видим дали всички наистина се нуждаят от BCAA

BCAA са три аминокиселини: изолевцин, левцин и валин. Учените откриха, че тези 3 аминокиселини са най-важни за изграждането на мускулите. Те съдържат около 30% от мускулната тъкан. Всички производители започнаха да подпечатват BCAA и казват, че без тази добавка мускулите ви няма да растат. Междувременно мускулите, като цялото тяло, се нуждаят от ЦЕЛИЯ СПЕКТЪР НА АМИНО киселините . Само някои повече, други по-малко.

Откъде идва BCAA? От същия протеин. Грубо казано, те приемат протеина и тези 3 аминокиселини са отделени от него. В крайна сметка, както знаете, протеинът е набор от аминокиселини. И тогава забавлението започва.

Съдържание на протеини BCAA

Съдържанието на BCAA в животински протеини (суроватка, яйца, казеин, мляко, месо) е приблизително 16% - 20% . Тоест, в 100 грама протеин 16 - 20 грама BCAA.

Какъв извод може да се направи?

За една и съща сума BCAA в протеина и в BCAA ще платите приблизително една и съща сума пари. Но в BCAA препарата ще получите само BCAA, а в протеина ще получите и пълния спектър на всички аминокиселини, от които тялото също се нуждае.

Ако човек консумира протеин на около 100 грама на ден, 16 - 20 грама BCAA, тогава вижте какви дози посочват производителите за техните BCAA. 2 до 6 капсули на ден. Това е 2 - 5 грама BCAA на ден. Това са просто нелепи дозировки. Защо правят това? Да, защото смятате, че в пакета има много порции и това ще продължи дълго време. Тъй като, ако правите истински порции от 15 - 20 грама на ден, тогава ще видите, че банките ще издържат само 10 дни.

А какво да кажем за растителните протеини (соя, ориз, пшеница)? Тук съдържанието на BCAA е 13% - 15%. Това е малко по-малко. Но те са по-евтини. Затова отново получаваме тези 3 аминокиселини за същите пари. Само плюс още 70% - 80% от останалите аминокиселини.

BCAA ще работят добре само ако тялото ви наистина липсва точно в изолевцин, левцин и валин. Или може би му липсват други аминокиселини повече от тези? Никога няма да разберете. Само експериментално. И когато пиете протеин, в който има всички аминокиселини, никога няма да пропуснете нуждите на тялото си.