Мога ли да ям преди лягане?

Мненията за това колко часа преди лягане можете да ядете, за да не натрупате излишно тегло, са разделени. "Постсъветските" диетолози се застъпват за тричасов интервал между вечерята и съня. Женските списания казват, че след шест е по-добре да не се опитвате. Почти всички източници на културизъм и фитнес настояват, че вечеряме с нещо като пилешки гърди с краставица или пакет извара без никакви подсладители. Кажете, така че мазнините няма да се отлагат и по-бързо ще загубим излишъка. И израелските учени казват, че можем да ядем въглехидрати при последното хранене и да отслабнем. Как стоят нещата в действителност ">

Представете си изненадата на учените, когато след шест месеца почти всички участници в експеримента с вечеря с въглехидрати показват намаление на процента на мазнините. Освен това нивата на хормоните лептин и грелин се балансираха, а сънят и качеството на живот на респондентите се подобриха.

Тестовата група в изследването също получи диета от 1500-1700 ккал, но въглехидратите бяха разпределени равномерно през целия ден. Контролната група с въглехидрати през нощта показа по-стабилно ниво на глюкоза и липсата на апетит се променя през целия ден. Следователно толерантността към диетата беше добра за тях.

Нивото на инсулин в групата на „нощните ядещи“ беше относително стабилно през деня и не ги провокира да преяждат.

Защо преяждаме вечер

Около една четвърт пациенти със затлъстяване страдат от така наречената „нощна дора“. Събуждат се късно през нощта от глад и отиват направо до хладилника. Учените откриха, че подобно поведение не е лош навик или лиценз. Причината за това са "бушуващите" хормони, а именно кортизол и инсулин. След скромна вечеря от парче протеинова храна и порция зеленчуци, нивото на хормона на стреса кортизол се увеличава драстично. Това е, което събужда нещастните и ги закарва до хладилника. Нощното хранене нарушава механизмите на съня, допринася за умората на нервната система и не позволява пълно възстановяване от физическо натоварване

"Хранителното заспание" не допринася за загуба на тегло, тъй като човек консумира повечето от калориите си в състояние на полусъзнание. Ясно е, че няма да преяжда пилешки гърди със зеле, а с нещо по-интересно и висококалорично. В същото време много хора дори не си спомнят вечерните закуски и не могат да разберат защо с "каноничната" диета наднорменото тегло само се увеличава.

Очевидно е, че колкото повече ядем сухи пилешки гърди с краставици за вечеря, толкова по-значимо рискуваме да бъдем в групата на „сънишките за храна“. Колкото повече не трябва да следвате популярните съвети - не яжте нищо освен протеин и зеленчуци след 16.00 ч. Или дори се въздържайте от ядене цяла вечер.

Перфектна вечеря

Забравете популярните препоръки за кефира след 6 и пилето с риба и зеленчуци. Пригответе си пълноценна вечеря и се насладете на здравословно отслабване.

Идеалната, от гледна точка на изследователите, вечеря е:

  • около 25 г чист протеин . Толкова много получаваме например от 130 г варени пилешки гърди или във вид на скара;
  • около 50-75 г въглехидрати . Помислете за нещо като 100 г варена паста или елда, можете също да ядете бобови растения, пълнозърнест хляб, кафяв ориз или дори питка;
  • около 15-20 г мазнини . Салата с лъжица растително масло или резен авокадо ще допълни вечерното хранене

Не обичайте да броите макронутриенти ">

На вечеря можете да пиете вода или билков чай, но стимулиращи напитки и алкохол е най-добре да не пиете на вечеря. Количеството напитка трябва да бъде умерено, с адекватен прием на калории (около 400-500 ккал) няма смисъл от „глад на пиене“.

Очевидно това е доста обемно и „тежко“ ядене, което не можем да усвоим за няколко часа. Препоръчва се да ядете такава вечеря 3-4 часа преди лягане, така че хормоналната система да се "успокои", а сънят да е дълбок и спокоен. Хранете се редовно и правилно, не забравяйте за физическата активност и със сигурност ще постигнете всичките си фитнес цели.