Как да увеличите талията на мъж

Основният показател за красива физика в културизма и фитнеса е тънката талия. За да го направят такива спортисти не само тренират усилено, но и изпълняват специални упражнения, както и отиват на диета. Подобна ситуация е типична за повечето спортисти, но не за всички.

Ектоморфите са хора, които по природа имат твърде тънка физика, напротив, искат да разширят кръста си. Като се има предвид фактът, че изпитват определени трудности дори с масова печалба, в този конкретен случай се изисква и специален подход. Има няколко метода, всеки от които има свои собствени характеристики.

Увеличаването на размерите на талията е от полза не за всички ектоморфи, а само за тези, които наистина се нуждаят от нея, а също и когато има известен опит в културизма и фитнеса. Твърде тънък спортист първо трябва да се погрижи за натрупване на добра маса чрез увеличаване на калоричното съдържание на внимателно обмислената и разработена му диета, както и за засилени тренировки.

Ако дори такъв режим не ви позволява да направите кръста твърде тесен по-широк, вече можете да мислите за увеличаването му. Но, на първо място, трябва да се помни, че стандартът за красота в културизма са широки рамене и тясна талия. И ако решите да увеличите обема на тази част от тялото, това е само по добра причина, когато фигурата по този начин придобие по-красив и пропорционален силует.

Увеличаваме талията поради косите мускули на корема

Размерите на косите мускули на корема директно влияят на ширината на талията. И ако трябва да увеличите тази част от тялото, трябва да изпълнявате упражнения за изпомпване на страничната преса.

Такова обучение се състои от:

  • Странични обрати, предназначени да изработват наклонени мускулни групи на корема и да увеличават обема на талията. Той е подходящ дори за начинаещи и може да се направи у дома.
  • Странични склонове с гири или гири, изпълнени с допълнителни тежести. Упражнението трябва да се прави с постепенно увеличаване на натоварването, но не до състояние на отказ. Оптималният брой повторения от всяка страна е 10.

Основни упражнения за увеличаване на талията

За да увеличите талията, можете да прибегнете до упражнения за развитието на долната част на гърба:

  • Хиперекстензията е безопасно упражнение, насочено към изработване на гръбни изправители, поддържащи мускулния тонус и влияе положително на сухожилията на гръбначния стълб. Той само леко увеличава талията, но ефектът е налице.
  • Deadlift е най-мощният стимулатор за разширяване на талията, което ясно се демонстрира от фигурите на powerlifters, изпълняващи това упражнение като една от основните дисциплини. Рязко увеличение на тази част на тялото възниква поради създаденото вътреабдоминално налягане. Бодибилдърите, които искат да имат тънка талия, отказват това упражнение или го изпълняват изключително рядко.
  • Клякането с мряна, подобно на мъртва лифт, води до мощно коремно налягане и съответно до увеличаване на областта на талията. За да увеличите ефекта от упражнението, то се изпълнява с по-малко тегло и без колан.
  • Тягата върху долния блок перфектно работи най-широките гръбначни мускули, което е от полза за онези спортисти, в които те са твърде дълги.

Не трябва да посвещавате тренировките си само на тези упражнения, които увеличават ширината на талията. В повечето случаи този „недостатък“, както смятат някои, може да се превърне в предимство, ако работите върху пропорционално увеличение на общата и чиста мускулна маса.