Обучение по време на менструация

За да постигнете добри атлетични показатели, трябва да правите много тежки и редовни упражнения. За съжаление понякога жените трябва да се отклонят от това правило поради менструалния цикъл, тъй като не всички представителки на нежния пол са достатъчно наясно с физическата активност в този период. Повечето момичета, които искат да останат в страхотна форма, се опитват да използват всяка възможност за обучение. Подобно усърдие, разбира се, е похвално, но в умереност. Опитвайки се да поддържате хармония, човек не трябва да пренебрегва собственото си здраве, изучавайте всички аспекти на този въпрос предварително, установете кога и какви упражнения могат или не могат да се правят.

Повечето жени, които продължават да тренират през критични дни, показват рязко намаляване на мотивацията за спортуване. Става невъзможно да се поддържа обичайният интензивен ритъм, тоест скоростта и броят на овладяните комплекти с подходи се намаляват. Някои също забелязват факта, че възстановяването от физическо натоварване по време на менструалния цикъл е много по-лошо и по-малко качествено. Това е съвсем нормално, тъй като менструалният цикъл влияе на метаболизма, общата издръжливост и други фактори, които са пряко свързани със спорта.

Критичните дни имат няколко фази. Всяка се характеризира с определени хормонални промени. Ако имате ясна представа за връзката им помежду си, можете да промените ситуацията в своя полза и да тренирате с възможно най-голяма възвръщаемост. Това няма да намали ефективността на класовете и да поддържа тялото и тялото ви в добра форма.

съдържание

 • 1 фази на менструалния цикъл
  • 1.1 Фоликуларен
  • 1.2 Овулация
  • 1.3 Лутеал
 • 2 Възможно ли е да се упражнявате по време на менструация
  • 2.1 Дали да участвате в месечни периоди в предишния режим "> 2.2 Обучението във фоликуларната фаза трябва да бъде възможно най-интензивно
  • 2.3 Лутеалната фаза изисква почивка и почивка
 • 3 Определяне на фазата на менструалния цикъл
 • 4 Ако приемате противозачатъчни?
 • 5 Резюме

Менструална фаза

За да разберете какви упражнения и кога е най-добре да се прави в критични дни, трябва да знаете как се изгражда женският менструален цикъл. Състои се от няколко фази, всяка от които има свои собствени характеристики.

фоликуларен

Първата фаза, която пада в първия ден от менструалния период и завършва с началото на овулацията. Характеризира се с развитието на фоликули в яйчника, което е лесно да се разбере по характерното му име. В първите дни на тази фаза (от пет или повече) маточната лигавица секретира тъкани и кръв. Още в първите дни концентрацията на естроген е най-ниска, след което започва да се увеличава. Това води до стимулиране на растежа на фоликулите.

В някои източници има такова име на хормона като естрадиол. Той е основният хормон от естрогенната група и се произвежда в репродуктивна фаза. FSH или фоликулостимулиращият хормон е отговорен за производството на фоликули, а LH или лутеинизиращият хормон е отговорен за началото на овулацията и регулирането на прогестероновата секреция. Продължителността на фоликуларната фаза е около две седмици, тоест не приключва с края на критичните дни.

овулация

Тази фаза се характеризира с факта, че зряла яйцеклетка, готова за оплождане, напуска яйчника. Естрогенът и лутеинизиращият хормон достигат максималното си ниво. Прогестеронът започва да се повишава бързо, което се отразява на по-високата температура на цялото тяло.

лутеалната

Той идва след края на периода на овулация и завършва, когато започне следващата менструация. По време на тази фаза лигавицата на етикета започва да се увеличава. Това означава, че тя се подготвя за възможно оплождане на яйцеклетката и бременност.

Естрогенът и прогестеронът започват да се увеличават. Техният растеж води първо до повишаване, а след това до понижаване на температурата на женското тяло. Последното се случва, когато зачеването не е станало. Фазата продължава около четиринадесет дни, а критичните дни започват, ако бременността не е настъпила.

Възможно ли е да практикувате по време на менструация

Менструалният цикъл се характеризира със значителни колебания и промени в хормоналния фон на жената. Те засягат не само репродуктивните функции на организма, но и влияят на състоянието. За да не влошите благосъстоянието си, трябва да знаете как да използвате тези колебания в полза на тренировките и собственото си здраве.

Дали да участвате в менструацията в предишния режим "> Обучението във фоликуларната фаза трябва да бъде възможно най-интензивно

Това се дължи на факта, че нивото на тестостерона става високо, което благоприятно влияе върху показателите за издръжливост, сила и повишаване на мускулната маса. На тази фаза е най-добре да се направи силова тренировка. В някои случаи прагът на болка дори се увеличава и това ви позволява да тренирате още по-ефективно.

Недостатъкът на този период е, че скоростта на метаболизма намалява и в покой се изразходва много по-малко енергия. Това не означава, че класовете няма да са полезни. Издръжливостта и силата се развиват възможно най-бързо и качествено, и следователно тази фаза е идеална за интензивни тренировки.

Тук трябва да запомните една добра тренировка. Той намалява риска от нараняване, тъй като повишените нива на естроген и хормоналните промени правят тялото и тялото на жената по-уязвими. Ако загреете добре преди клас, не трябва да възникват проблеми.

Лутеалната фаза изисква почивка и почивка

През този период жената бързо се изморява. Високата телесна температура, която се влошава при горещо време, не ви позволява да спортувате нормално. В такива дни трябва да изоставите физическата активност и да дадете предпочитание на почивка. Ако спортувате, тогава с леко, но не с интензивно темпо. Не бива да се разстройвате от усещането за умора. По-добре е да си починете, защото по този начин тялото ви дава да разберете, че се нуждае от състояние на покой.

Много жени не искат да се отказват от часовете, страхувайки се да не станат по-добри. В лутеална фаза метаболизмът е доста висок, така че калориите се изгарят в по-големи количества. Чувствителността към инсулин в повечето случаи става по-ниска и следователно е необходимо да включите в менюто си мазнини с протеини, а не въглехидрати. На фона на понижен естроген и повишен прогестерон мазнините в тялото се използват като енергиен източник.

Определяне на фазата на менструалния цикъл

За да се определи точно фазата, е необходимо да се изчисли броят дни след приключване на критичните дни. Ако е нормално, тогава всеки нов цикъл започва след 28 дни, но в повечето случаи се наблюдават отклонения.

Когато искате да сте сигурни във фазата, базалната температура се измерва сутрин. Във фоликуларната фаза тя е по-ниска, а след овулация и в лутеална фаза, напротив, тя е повишена, оставайки така до началото на менструацията. Можете да изтеглите специално приложение, което ще ви помогне да проследите цикъла.

Ако приемате контрацептиви ">

резюмиране

Обучението или не през критичните дни е изключително индивидуално решение на всяка жена. Основното е да се опитате да изоставите интензивните и сериозни натоварвания в лутеалната фаза. Не бива да се разстройвате и да се опитвате да провеждате обучението както обикновено, ако има общо нарушение и умора. Трябва да се вслушате в тялото си, което чрез хормони прави ясно кога можете да го направите и кога е по-добре да се отпуснете.

Няма нито една „препоръка“, подходяща за всички жени. Някои от тях се чувстват отлично по време на менструалния период и се радват на тренировки, докато други, напротив, не могат да направят обичайния брой подходи. Всеки организъм има свои индивидуални характеристики. Ако е трудно да намерите оптималния график за себе си, можете да се свържете със специалист, който, като вземете предвид цикъла, ще ви помогне да разберете този проблем без вреда за здравето.