Яйца за културизъм

Хората, които са любители на бодибилдинга, не могат да си представят живота си без всякакви хранителни добавки: повишаване на теглото, протеини и др. Производителите на спортно хранене твърдят, че без техните продукти ще трябва да се положат прекомерни усилия, за да се постигне забележим резултат. Въпреки това, професионалните спортисти често съветват начинаещите културисти да обърнат внимание на значението на балансираната диета, която трябва да включва месо, зърнени храни и яйца. На кого трябва да се вярва ">

съдържание

  • Състав от пилешки яйца
  • 2 Как яйцата влияят на холестерола?
  • 3 Мога ли да ям жълтък?
  • 4 Как да ядем яйца?
  • 5 Колко яйца на ден може да изяде спортист?

Състав на пилешко яйце

Яйцата се считат за един от най-евтините източници на висококачествен, лесно смилаем протеин. Яйчният протеин съдържа много незаменими аминокиселини: може напълно да замести скъпите аминокиселинни комплекси за спортисти. Диетолозите казват, че можете да ядете до 10 яйца на ден: това няма да причини най-малката вреда на здравето.

Съставът на яйцата е:

  • до 7 грама протеин;
  • 0, 5 грама въглехидрати;
  • 4 грама мазнини;
  • 150 милиграма лецитин;
  • минерали и витамини.

Как яйцата влияят на холестерола?

Учените отдавна изучават ефекта на яйцата върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Например в един експеримент участваха две групи, във всяка от които имаше 10 жени. Субектите от първата група ядоха 10 варени яйца на ден, в друга група соевото сирене се предлагаше вместо яйца. След експеримента се оказа, че жените от първата група имат значително по-нисък холестерол.

По този начин, редовната употреба на този продукт не влияе на нивата на холестерола. Напротив, яйцата помагат за намаляване на кръвните нива на така наречения „лош“ холестерол, който само е от полза за здравето.

Възможно ли е да ядете жълтък "> Как да ядем яйца?

Със сигурност знаете за такъв вреден микроорганизъм като салмонела. Салмонелата живее на черупката на яйцата. Затова преди ядене е препоръчително яйцата да се сварят или запържат. Суровите яйца могат да се ядат само ако са произведени при почти стерилни условия.

Културистът трябва да знае как да готви яйца. Диетолозите твърдят, че когато готвите твърде дълго, полезните вещества в протеина и жълтъка частично се унищожават. Освен това жълтъкът на твърдо сварено яйце ще се абсорбира твърде дълго: за най-малко три часа. Затова е препоръчително яйцата да се варят с меко варене, тоест уверете се, че жълтъкът остава в течно състояние. В този случай яйцето не само ще запази максимума от полезните си свойства, но и бързо се усвоява от организма: доказано е, че яйцата с меко сваряване се усвояват от организма в рамките на час и половина.

Колко яйца на ден може да изяде един спортист ">

За да постигнете добри резултати в културизма е важно внимателно да следите диетата си. Небалансираната диета няма да може да компенсира никакви спортни добавки, дори и най-скъпите.