Креатин - как работи, безопасност

Креатинът е биомолекула на енергийната система на човешкото тяло (креатинфосфат), способна бързо да произвежда енергия (АТФ), която е необходима за поддържане на активността на клетките. На това се основават всичките му благоприятни ефекти, както по отношение на повишаване на производителността по време на тренировка, така и по отношение на неврозащитните функции. Това е абсолютно безопасна и добре проучена добавка за спортисти.

съдържание

 • 1 Какъв е ефектът на креатиновите добавки?> 2 Как работи креатинът?
 • 3 Безопасен ли е креатинът?
 • 4 В какви количества да приемате креатин?
 • 5 Трябва ли креатинът да се приема на цикли?
 • 6 Какво се случва, ако спра да приемам креатин?
 • 7 Креатинът причинява плешивост?
 • 8 Кога трябва да приемате креатин?
 • 9 Трябва ли да се зареждам с креатин?
 • 10 Ще се напълня от креатин?
 • 11 Кой е най-добрият начин да приемате креатин?
 • 12 Може ли креатинът да допринесе за отслабване?
 • 13 Как креатинът влияе на умствената способност?
 • 14 Могат ли вегетарианците да приемат креатин?
 • 15 Кога трябва да се приема?
 • 16 Има ли други ефекти?
 • 17 Общо

Какъв е ефектът от креатиновите добавки?

Креатинът е една от най-често срещаните спортни добавки, която се използва предимно за увеличаване на мускулния растеж и мускулната издръжливост. С прости думи, той ви позволява да работите с много тегло. В допълнение към горните свойства, които направиха продукта популярен, добавките с креатин имат невропротективен ефект и могат да се използват като когнитивни стимуланти (за вегетарианци) или антидепресанти (засега доказано само при жени). Не е точно установено, но се смята, че добавките с креатин могат да имат положителен ефект върху клетъчната цялост (забавяне на апоптозата) и да допринесат за увеличаване на средната продължителност на живота на клетките на тялото. Като цяло има много положителни странични ефекти.

По някакъв начин добавката креатин дава на клетките допълнителна енергия и им позволява да функционират по-добре.

Как работи креатинът?

Креатинът е един елемент от креатинфосфатната система, в който креатинът и креатинфосфатът взаимозаменяемо участват в добавянето и отделянето на фосфатни групи. Креатинът е в състояние да допълва молекулите с фосфатни групи, по-специално да преобразува ADP (аденозин дифосфат) в АТФ (аденозин трифосфат). АТФ е основният " източник на енергия " на клетката. Креатинът ви позволява да прехвърлите директно фосфатната група на АТФ, без продължителни процеси на разпад на други молекули.

Креатиновите добавки увеличават количеството на креатина в клетката и допринасят за по-активно освобождаване на фосфати, което позволява попълване на ATP резервите.

Безопасен ли е креатинът>> В момента няма клинични данни, разкриващи отрицателните ефекти от приема на добавки креатин. "Клиничен" в този случай означава тези, свързани с отрицателен ефект върху човешкото тяло (например, увреждане на бъбреците или черния дроб, което вече е опровергано), докато появата на креатинови добавки е свързано с появата на няколко общи нежелани реакции. Приемът на твърде много креатин наведнъж може да доведе до диария. Това се дължи на комбинацията от ограничена чревна абсорбция и интензивна абсорбция на вода в червата при прием на голяма доза. Въпреки това, абсорбцията на вода също може да допринесе за лошо храносмилане и гадене.

Това може да се избегне, като се приема креатин заедно с обилно количество вода или не се приемат твърде големи дози наведнъж.

Колко трябва да се приема креатин "> Трябва ли креатин да се приема на цикли?

Няма смисъл да използвате цикли, когато приемате креатин. Традиционните креатинови цикли (1 седмица на зареждане, 3 седмици поддръжка, 1-2 седмици без прием) нямат много ефект, защото тялото се нуждае от много повече време, за да изчисти креатина. И тъй като креатинът не влияе на никакви рецептори и поради това няма "чувствителност към креатин", няма причина да се правят почивки в неговия прием.

Продуктите се приемат на цикли, главно поради факта, че тялото свиква с тях, но това не важи за добавките с креатин.

Какво се случва, ако спра да приемам креатин "> Креатинът причинява плешивост?

Не толкова отдавна се появиха слухове, че креатинът повишава нивото на дихидротестостерон - по-мощен андроген, който участва в процесите на производство на енергия (добър), а също така допринася за загубата на коса при определена категория мъже и развитието на рак на простатата (лошо). Тези, които имат много коса на главата си, не трябва да се притесняват от повишаването на нивото на дихидротестостерон, но хората, предразположени към плешивост, наистина могат да усетят, че скоростта на плешивост при прием на креатинови добавки се увеличава. В същото време, говорейки за плешивостта и връзката й с креатиновите добавки, заслужава да се отбележи, че не са провеждани клинични проучвания по тази тема. И нека самият дихидротестостерон да бъде враг на космените фоликули, натрупаният в тях креатин в тази ситуация изпълнява защитна клетъчна функция. Специфичният ефект от добавката на креатин върху мъжете, предразположени към плешивост, не е проучен.

Логично е да се предположи, че креатинът влияе отрицателно върху скоростта на плешивост, но как и колко отрицателно е неясно.

Кога трябва да приемам креатин?> Трябва ли да се зареждам с креатин?

Не е нужно да се зареждате с креатин (думата "натоварване" означава първите 5-7 дни активен прием на креатин от 15-20 грама на ден, след което има период на "поддръжка" с приема на 2-5 грама на ден), въпреки че няма нищо лошо в зареждането не. Изтеглянето ще ви позволи бързо да достигнете максималното ниво на креатин в мускулите, докато приемането на 5 грама на ден ще даде същия ефект, само за по-дълго време.

В дългосрочен план няма смисъл да се натоварвате, обаче, ако стомахът ви дърпа натоварването, тогава през първите дни от приемането на положителни ефекти все пак ще се появят.

Ще се мажа от креатин?

Креатинът не е в състояние да ви направи огромни в лошия смисъл на думата, но в тялото ще има повече вода. Това „водно“ тегло е концентрирано главно в скелетните мускули, на същото място като самия креатин, който поема влагата. Следователно, визуално мускулите вероятно ще изглеждат издути, мазни и увиснали седмици.

Има възможност за подуване на корема и стомашни спазми, когато приемате голямо количество креатин. Това може да се избегне, като се вземат умерени дози или се пият големи дози с големи обеми вода.

Под каква форма е най-добре да приемате креатин "> Може ли креатинът да допринесе за отслабване?

Креатинът не оказва значително влияние върху загубата на тегло, така че би било правилно да се приеме, че изобщо няма връзка между креатина и загубата на тегло. Проучванията показват, че консумацията на креатин без редовни упражнения не влияе на загубата на тегло на човек.

Креатинът ви помага само да се упражнявате по-ефективно и това може да доведе до загуба на тегло.

Как креатинът влияе на умствената способност?

В условия на здравословна диета и добър сън креатинът изпълнява невропротективна функция и е полезен за мозъка. В същото време не трябва да се надяваме на някакви положителни ефекти от гледна точка на развитието на умствените способности. Креатиновите добавки могат да изгладят негативните ефекти от липсата на сън върху резултатите от тренировките. За вегетарианците креатинът може да служи като средство за стимулиране на умствената дейност.

Тази категория хора, както и възрастните хора, нямат креатин поради липсата на месни продукти в диетата. В този случай креатинът може да допринесе за развитието на паметта и вниманието.

Могат ли вегетарианците да приемат креатин "> Кога трябва да го приемам?

Вземете креатин за ваше удобство. Креатинът не е стимулант (но стимуланти трябва да се приемат в определено време), той е продукт за насищане на тялото, така че ако тялото е наситено, всичко е в ред.

Няма значение дали приемате креатин вечер преди лягане, сутрин след сън или преди тренировка, просто го приемайте.

Има ли други ефекти?

Редовно се провеждат проучвания, демонстриращи различните положителни ефекти от приема на креатин. Той помага в борбата с депресията и неврологичните заболявания, повишава защитните свойства на клетъчните мембрани, полезен е при диабет и може да стимулира умствените процеси.

Например липсата на системи за производство на креатин в организма е сериозно генетично заболяване, което често води до умствено увреждане.

В крайна сметка

Креатинът работи. Той няма да ви направи супер спортист за една нощ, но със сигурност ще пожънете повече. Приемайте го редовно и креатинът ще ви направи по-силни. И в същото време може да помогне за много други неща, включително клетъчни мембрани, неврозащита и други.