21 причини, поради които трябва да правите кардио

За да постигнете най-добри резултати по време на кардио упражнения с постепенно повишаване на нивото на активност от умерено до високо с достатъчна подкрепа за аеробен метаболизъм, ще ви е необходим дълъг период от време. Примерите за кардио упражнения включват бягане на средни и дълги разстояния, джогинг, плуване, колоездене и ходене. Някои спортове също са включени в категорията кардио.

Може да се изненадате, когато научите, че много фитнес модели се сблъскват със същите проблеми като повечето от нас, когато става въпрос за кардио: плато за тренировки, рутинни упражнения и липса на време. Но мотивацията им остава на същото ниво, защото те знаят огромен брой предимства на подобно обучение и списъкът по-долу включва двадесет и едно от тях.

съдържание

 • 1 1 - Подобряване на здравето на сърцето
 • 2 2 - Подобряване на метаболизма
 • 3 3 - Нормализиране на хормоналния профил
 • 4 4 - Ускоряване на функциите за възстановяване
 • 5 5- Подобряване на познавателните способности
 • 6 6 - Намаляване на стреса
 • 7 7 - Подобряване на самочувствието
 • 8 8 - Добър сън
 • 9 9 - Подобряване на здравето на костите
 • 10 10 - Управление на хронични заболявания
 • 11 11 - Подобряване на благосъстоянието в напреднала възраст
 • 12 12 - Острота на рефлексите
 • 13 13 - Намаляване на мускулните увреждания
 • 14 14 - Бърза подготовка
 • 15 15 - Социализация
 • 16 16 - Единство с природата
 • 17 17 - Подобряване на кръвното налягане
 • 18 18 - Здрави дробове
 • 19 19 - Превенция на диабета
 • 20 20 - Повишена издръжливост
 • 21 21 - Подобряване на постиженията

1 - Подобряване на здравето на сърцето

Кардиотренировката укрепва и разширява сърдечния мускул, което значително подобрява процеса на изпомпване на кръвта по време на работата на сърцето, а също така понижава сърдечната честота в покой. Този процес се нарича аеробно кондициониране. Колкото повече работи сърцето ви, толкова по-силно ще стане. Това се отнася за всички останали мускули в човешкото тяло. За да поддържате сърцето си здраво, трябва да спортувате редовно и постепенно да увеличавате натоварването. Но в същото време трябва да контролирате размера на сърдечната честота в минута, тъй като превишаването на обхвата ви може да доведе до сериозни проблеми.

2 - Подобряване на метаболизма

Кардиото подобрява метаболизма, защото продължителността на кардио тренировка е пряко пропорционална на скоростта му. Високото метаболитно ниво помага за изгарянето на складираните мазнини, което води до загуба на излишно тегло и предотвратява появата на нови телесни мазнини.

3 - Нормализиране на хормоналния профил

Терминът "еуфория за бегач" е много добре познат в кръговете на културистите и предполага усещането, което имат бегачите в момента, в който стигнат до финала. Тя възниква поради факта, че хормоните в организма са в норма. Освен това благодарение на кардио тренировки се отделят специални хормони, които помагат за облекчаване на симптомите на депресия и умора.

4 - Ускоряване на функциите за възстановяване

Кардио упражнения с нисък и среден темп също могат да помогнат за намаляване на възстановяването на мускулната тъкан. Извършването на кардио след силова тренировка помага да се намали нивото на SOMB (синдром на забавена мускулна болка) и насърчава притока на кръв, обогатена с кислород към сърцето.

5- Подобряване на познавателните способности

Редовните кардио упражнения могат значително да подобрят когнитивната функция.

6 - намаляване на стреса

Когато правите кардио упражнения, тялото отделя хормони, които са отговорни за подобряване на настроението. Това включва тестостерон.

7 - Подобряване на самочувствието

Кардио тренировките спомагат за поддържане на нормално тегло, хормоните се отделят по време на упражненията ви, за да ви помогнат да поддържате самочувствието, което води до подчертано повишаване на самочувствието.

8 - Добър сън

Участниците в проучването, които са изпълнявали сърдечно-съдови упражнения 3-4 пъти седмично, заспивали с 54% по-бързо и са спали с 37% по-дълго от субектите, които не са се придържали към такъв график. Резултатите от това проучване бяха публикувани от Националната фондация за сън.

9 - Подобряване на здравето на костите

Хората, които отделят време за кардио тренировки, са необикновено мъдри, защото инвестират в бъдещето си. Много възрастни жени страдат от остеопороза, която се развива поради загуба на кост.

Някои изследвания показват, че 30-минутната кардио тренировка, извършвана няколко пъти седмично, може да увеличи костната плътност до 12% след 6 месеца. Една от основните причини за хоспитализация на възрастни хора в САЩ е фрактура на тазобедрената става, която възниква поради отслабване на костите. Увеличаването на костната плътност значително намалява риска.

10 - Лечение на хронични заболявания

Половин час разходка 5 пъти седмично има положителен ефект върху кръвното налягане. Редовните кардио тренировки са естествено лекарство за някои хронични състояния. Той е безплатен и може да се използва по всяко време.

11 - Подобряване на благосъстоянието в напреднала възраст

Както бе споменато по-горе, кардио упражненията увеличават костната плътност, подобряват здравето на сърцето, контролират хроничните заболявания и облекчават депресията. Пример за това е Фаджу Синг, който избяга маратон на 92-годишна възраст.

12 - Острота на рефлексите

Някои видове аеробни упражнения, като скуош, тенис и други, могат да подобрят реакцията на тялото и рефлексите към неочаквани ситуации. Редовните упражнения значително засилват тези способности.

13 - Намаляване на мускулните увреждания

Загряването и задействането са съществена част от кардио програмата. Тъй като по време на това упражнение притокът на кръв към мускулите се увеличава, това води до намаляване на тяхното увреждане. Друго предимство е, че неоваскуларизацията на мускулните саркомери ускорява притока на кръв в мускулната тъкан.

14 - Спешна готовност

Аеробните упражнения помагат за поддържане на здравето и енергията. Благодарение на това хората могат по-ефективно да реагират на опасни ситуации в сравнение с тези, които не спортуват.

15 - Социализация

Повечето кардио упражнения се изпълняват в група. Следователно навикът да редовно тренирате ще ви помогне да срещнете нови хора, като по този начин ще повишите нивото на вашата социализация.

16 - Единство с природата

Кардио тренировките на чист въздух са най-лесният начин да се доближите до природата. Докато бягате, прехвърлете бягането си в близкия парк.

17 - Подобряване на кръвното налягане

Кардио упражнения изгарят калории и понижават нивото на лошия холестерол в кръвта, а също така поддържат съдовете в добро състояние. Също така по време на тренировката общият брой на червените кръвни клетки в тялото се увеличава, което улеснява доставката на кислород.

18 - Здрави дробове

Друго предимство на кардиото е укрепването на мускулите, участващи в дишането, които улесняват преминаването на въздух в белите дробове.

19 - Превенция на диабета

Кардио упражненията увеличават способността на мускулите да използват глюкоза. Редовните упражнения поддържат нивата на кръвната захар и намаляват вероятността от колебания на захарта. Според някои проучвания мета-анализ показва, че аеробните упражнения помагат за понижаване на нивата на HbA1 при хора с диабет тип 2.

20 - Повишена издръжливост

Редовното изпълнение на кардио упражнения увеличава съхранението на енергийни молекули като мазнини и въглехидрати в мускулната тъкан, което води до повишена издръжливост.

21 - Подобряване на постиженията

Някои хора стават треньори за други, след като достигнат определено ниво в кардио тренировките. Те формират „група бегачи“ или други групи и печелят пари, мотивирайки другите. Някои хора тренират професионално кадио и печелят маратони.

Интересен пример е Fauju Singh, който стана световен шампион във възрастовата си категория. Личният му рекорд на Лондонския маратон (2003 г.) е 6 часа 2 минути, друг рекорд за маратон, държан в категория 90 плюс, е 5 часа 40 минути, той го прокара на 92-годишна възраст на маратона в Торонто през 2003 г.