Мога ли да ям въглехидрати след тренировка?

Всички, които спортуват, знаят, че в края на тренировката има силно желание да хапнем хапване с бисквитки, банан, шоколад и да пием газирана готина напитка. Няма съмнение, че бързите въглехидрати след упражнения играят важна роля в процеса на възстановяване. Всъщност всичко не е толкова просто и очевидно.

Най-доброто време за консумация на въглехидрати се счита периодът след тренировка, когато мускулите незабавно абсорбират хранителни вещества. Това не означава, че можете да си позволите да ядете шоколад, мармалад, сладкиши, бисквитки.

съдържание

  • 1 Имам ли нужда от въглехидрати след тренировка "> 2 Колко калории се изгарят на час тренировка?
  • 3 Въглехидратите не са единственият източник на попълване на енергия
  • 4 Каква храна е по-добре да ядете веднага след тренировката?

Имам ли нужда от въглехидрати след упражнения?

Упражнението е скъп гликоген. Изразходваните запаси от веществото трябва да бъдат попълнени незабавно. Тук помагат бързите въглехидрати, което, разбира се, е абсолютно необходимо да се консумира в края на тренировката. Въпреки това, като се вземат предвид някои особености на това вещество, е необходимо да подходите към диетата след тренировка с повишено внимание. В противен случай вместо положителен ефект можете да получите съвсем различен резултат.

Колко калории се изгарят на час тренировка?

Отговорът на този въпрос позволява на спортиста да изясни нюанса по отношение на това колко полезно е да консумира прости въглехидрати през периода на възстановяване след тренировка.

Според проучването, дори и най-трудните тренировки водят до изгаряне на около една четвърт от запасите на мускулен гликоген. Количеството му в мускулите е приблизително 400, а в черния дроб - 100 грама. Интервалните тренировки с висока интензивност и упражнения с големи тежести, както беше доказано в едно проучване, не увеличават разходите за мускулен гликоген. По този начин, независимо от вида на тренировките, се изгарят същия брой калории.

Степента на интензивност на активността не зависи от натоварването и изисква същото количество въглехидрати, за да се попълни. Количеството консумиран гликоген трябва да бъде подобно на консумираните калории. И ако след завършване на тренировката, ядене например на шоколадов ескалат или бар, съдържащ 10-50 грама въглехидрати, това няма да позволи попълване на изчерпаните резерви.

Въглехидратите не са единственият източник на попълване на енергия

По време на интензивни тренировки запасите от мазнини също се изчерпват. Процесът на изгаряне на мазнини е особено активен при извършване на тренировки с висока интензивност. Едно от проведените проучвания показа, че извършването на тренировки с тежести изгаря около тридесет процента мазнини, а мускулния гликоген - двадесет и осем процента.

Ако не вземете предвид закуска с бързи въглехидрати веднага след завършване на физически упражнения, тогава мускулният гликоген се нуждае от около двадесет и четири часа, за да компенсира. И като се има предвид този факт, става ясно, че когато правите леки тренировки или интензивни почасови тренировки на ден, има достатъчно време за попълване на резерва на въглехидрати.

И за да имате красиво физически развито тяло, трябва да се въздържате от прости въглехидрати след тренировка. Най-добрият вариант ще бъде разпределението на храни, богати на въглехидрати през деня, които напълно ще покрият изразходвания гликоген, ще имат необходимото снабдяване с това вещество за последващо обучение и през целия ден.

Каква храна е по-добре да ядете веднага след тренировката ">

Какво е по-добре протеин или въглехидрати ">

Програмата за обучение, която осигурява един урок на ден, ви позволява да възстановите изразходваните резерви през целия ден с използването на от 0, 55 до 1, 1 g на килограм собствено тегло. Повече тренировки на ден изискват въглехидрати за 60 минути след тренировката. Тази нужда се дължи на факта, че тялото трябва да получи необходимите му вещества преди следващия урок.

Спортистите с тегло около 70 кг се нуждаят от около 40-78 г въглехидрати. Ако вземете долната граница, един голям банан е достатъчен, а горния, след това добавете протеин шейк или няколко геврека към банана. Спортистите с тегло от 90 кг вече се нуждаят от 50-100 г. Минималното количество се консумира, когато часовете се провеждат през деня.

Така че, обобщавайки, трябва ясно да се разбере, че не всеки има нужда от въглехидрати веднага след тренировката, но тези, които се нуждаят от тях, не трябва да ядат сладкиши и нерентабилни закуски.

Въз основа на материали: bodybuilding.com