Вреден или полезен ли е натриевият глутамат?

Наличието на мононатриев глутамат в храните и незабавната юфка - храна, която не принадлежи към категорията на здравословното хранене, неизменно предизвиква интерес до това колко безопасно е това вещество, независимо дали си струва да се избягва употребата му.

съдържание

  • 1 Какво е мононатриев глутамат?> 2 Защо храната с мононатриев глутамат е по-вкусна?
  • 3 Къде използвате подобрител на вкуса?
  • 4 Как мононатриевият глутамат се превърна в хранителна добавка?
  • 5 Защо се добавя подобрител на вкуса към храната?
  • 6 Опасен ли е ароматизаторът?
  • 7 Трябва ли да се избягва натриевият глутамат?
  • 8 Заключение
  • 9 Видео рецензия

Какво е мононатриев глутамат?

Доста популярна хранителна добавка, наричана още подобрител на вкуса, е мононатриевата сол на глутаминовата киселина, която се намира и в натуралните продукти. Съдържа се в гъби, мляко, месо, броколи, сирене и т.н.

Много хора погрешно приемат мононатриев глутамат за хранителна химия и се опитват напълно да премахнат всеки продукт, който го съдържа от диетата си. Трябва да разберете, че в чистата си форма не вреди на здравето.

Защо храната с мононатриев глутамат е по-вкусна?

Мононатриевата сол влияе върху мазнините и протеините, като значително подобрява и разкрива естествения им вкус. Само по себе си той има сладникав вкус, характерен за майчиното мляко, четиридесет процента от протеина от който съдържа глутамин - вещество, свързано с глутамат.

Любимият вкус на броколи, орехи, рокфор и пармезан, риба, соев сос, гъби, морски дарове, месо се дължи на наличието на мононатриев глутамат. Без него нямаше да са толкова вкусни. Синтезираната добавка в този случай е напълно аналогична на естествено вещество.

Къде използвате подобрител на вкуса?

В хранително-вкусовата промишленост тази добавка се използва активно при производството на колбаси, за да направи крайния продукт привлекателен за купувача, тоест годни за консумация. С други думи, влияе на вкуса, но не прави преработеното месо вредно.

Друга хранителна индустрия, в която глутаматът се използва широко, е бързата храна. Незабавна юфка, чипс, сухи пакетирани супи не би била вкусна без нея. Такава храна обаче не може да се нарече здравословна и здравословна.

Как мононатриевият глутамат се превърна в хранителна добавка "> Защо се добавя подобрител на вкуса към храната?

В консервиран и сушен вид продуктите се съхраняват дълго време, но губят по-голямата част от вкуса си. Така че храната възвръща естествения си вкус, тя се възстановява чрез въвеждане на мазнини, подправки и синтезиран мононатриев глутамат в състава на продукта.

Добавката, като правило, се използва за възстановяване или засилване на вкуса на месо. Благодарение на глутамат страничната смес се превръща в апетитна наденица и колбаси, палмово масло с текстурирана соя - в бульон, който присъства в опаковки с моментална юфка, а чипсът придобива характерен сирене.

Опасен ли е подобрителят на вкуса?

Ако говорим за опасностите от натриевия глутамат, само случаят със „синдрома на китайския ресторант“, когато се появи зачервяване на лицето на човек, е оправдан и доказан, дишането става по-бързо. Такива странични ефекти се проявяват изключително при използване на това вещество в много големи количества.

Няма научни доказателства за връзка между приема на глутамат и развитието на затлъстяване или каквато и да е патология. Трябва да се има предвид, че в процеса на изследване се разглежда само самото вещество, но не и съставът на продукта, произведен от съвременната хранителна промишленост.

Трябва ли да се избягва натриевият глутамат?

E-631, E-621, E-627, "подобрител на вкуса", "ароматизираща добавка" са обозначенията на синтезираните глутаматни соли. И ако един от тях присъства на опаковката с продукта, тогава вкусът му е възстановен или засилен.

Трябва да разберете, че самото вещество не представлява никаква заплаха, присъства в химическия състав на гъби, сирена, домати и т.н. Човек консумира 13-15 грама глутамат дневно. Но ако естествената храна е здравословна, то промишлената храна не е, и следователно използването на последната трябва да бъде сведено до минимум.

заключение

Химически синтезираният мононатриев глутамат е подобен на природния. Няма директни доказателства за вредата му върху човешкото здраве, но продуктите, към които се добавя в резултат на производство, са висококалорични и за съжаление не са полезни.

Видео ревю