Седем урока от Брус Лий или как да постигнем високи постижения в тренировките

Брус Лий - най-големият боен художник, актьор, философ, сценарист - многолика изключителна личност, за която нямаше ограничение до съвършенството. Spike TV - Американският кабелен канал показа завладяващ документален филм „Аз съм Брус Лий“ за този изключителен човек.

Статия, която дава съвети от великия Учител за постигане на успех в тренировките, ще бъде полезна за всички, които са решили да променят нещо в живота си, който не смята реалността за даденост, който е решен да стане по-дисциплиниран и отворен. Седем урока на Брус Лий ще ви кажат как да станете по-чист и свободен, как да обичате живота.

В ерата на Интернет и най-новите технологии върху нас пада огромно количество информация за различни технологии за подобряване и развитие на човек, неговата физическа форма. Статии за тренировъчни програми, системи за хранене, различни обучения и тестове съдържат много противоречива и нееднозначна информация, в която е трудно да се намери нещо полезно за себе си. Въпреки това, за тези, които са запознати с въпроси, свързани с подобряването на човешкото тяло, често възниква въпросът как да увеличите ефекта от упражненията и тренировките. Въпреки огромния избор на предложени програми и методи, често противоречащи си един на друг, всеки се опитва да избере най-добрия вариант за себе си въз основа на собствените си чувства, знания и налична информация.

Наличието на огромен брой методи и програми по тази тема води до факта, че човек губи увереност в своите способности, става уязвим и нерешителен, самочувствието му намалява. Трудно е наистина да оцениш събитията и действията, ако не си уверен в себе си и в своите възможности. Запознавайки се с някои технологии за обучение, оценявайки тяхната ефективност и полезност от моя собствен опит, искам да докажа на всички около, че вашият път е най-правилен. Мнения, които не съвпадат с нашата гледна точка за избраната програма за обучение, желанието на хората да тръгнат по другия път - всичко това предизвиква неразбиране и несигурност.

Съмненията не са липсата на технически познания за курсове за обучение за усъвършенстване на тялото, а невъзможността философски да се подходи към разбирането на обикновеното, да се промени отношението към събитията и към себе си.

Седем урока от Брус Лий ще бъдат полезни за всеки, който иска да се доближи до съвършенството. Те са приложими във всяка област от нашия живот, тъй като не става въпрос само за физическа подготовка и фитнес, а за връзка на философските съображения на Брус Лий със съвременните тренировки и бойни изкуства.

Проблемите, с които се занимаваше Брус Лий, които съществуват преди 30-40 години, са актуални сега. Съвременната индустрия за фитнес и културизъм е изправена пред същите трудности като тогава. Брус Лий беше велик боен художник и успя да създаде своя собствена философска система, резултатите от която са трудни за надценяване.

Това е програма за всички времена и за да се разбере по-добре значението й, когато се прилага към съвременни програми за подобряване на човешкото тяло, е необходимо да се заменят термините, използвани от Брус Лий, да се заменят изразите, приложими в съвременния фитнес.

Например битката е тренировъчна сесия, инструктор е треньор, бойният стил е тренировъчен стил, противникът е клиент, бойните изкуства са фитнес тренировки, Jeet Kune Do е смесено обучение и т.н. Ако използвате съвременни термини, когато се запознаете с препоръките на Брус Лий, можете да разберете истината и дълбочината на неговите преценки, направени в седем урока за подобряване на физическата форма на човек.

съдържание

  • 1 Урок номер 1. Без перфектни стилове и системи. Стил „липса на стил“ - пътят към постигане на високи резултати.
  • 2 Урок номер 2. Jeet Kune Do или смесеното обучение не е специален стил, а независима теория на тренировките.
  • 3 Урок № 3. Само чувствителен, наблюдателен човек може да стане най-добрият треньор, който отчита индивидуалността на спортиста.
  • 4 Урок номер 4. Правилният начин винаги е най-директният и прост.
  • 5 Урок № 5. Интензивното обучение не може да гарантира успех в спорта.
  • 6 Урок номер 6. Лесно е да научите как да се движите правилно, но не се ограничавайте до твърди граници.
  • 7 Урок номер 7. Останете си. Не превръщайте ученето в имитация.
  • 8 Заключение.
  • 9 Дуел на Брус Лий с Чък Норис

Урок номер 1. Без перфектни стилове и системи. Стил „липса на стил“ - пътят към постигане на високи резултати.

„За да се привлекат повече последователи, обикновено се приемат определени стандарти за обучение, които трябва стриктно да се спазват. Въпреки това изобщо не е необходимо да се създава голяма, разклонена общност от последователи с усърдие за спазване на правилата на установената система. С такава организация на класове можете да станете заложник на систематичното обучение и строги правила. Много често стандартните класически методи се забавят, инхибират развитието в спорта. „Тези, които участват в такива ясно определени програми, практикувайки еднообразни упражнения, се лишават от движение напред, често в задънена улица.“

„Всеки стил има своя идея, така че прилагането на определен стил често разделя хората. След като приетата посока в тренировката тогава е трудно да се промени и приеме нещо ново. Следователно, ако нямате стил, тогава сте свободни да избирате и можете сами да решите как да се изразявате по-пълноценно. Стилът е спиране, кристализация и човек трябва постоянно да се променя и да расте. “

„Не може да се отрече, че има стилове на обучение, които могат да отговарят на изискванията за признаване, някои от тях имат завършеност, здрав разум и идея.“

"Да се ​​спори кой е по-добър и кой е по-лош, кой греши и кой не, не си струва."

„Най-високият стил на технологията е липсата на технология. В обучението не може да има единен метод. Трябва обаче да има дълбоко разбиране за това какво се прави и защо. "

Урок номер 2. Jeet Kune Do или смесеното обучение не е специален стил, а независима теория на тренировките.

„Jeet Kune Do не е„ нов стил “, който се подчинява на определени стандарти, което има кардинални различия от друг метод на обучение. Не. За тези, които използват философията на Jeet Kune Do, има надежда да се освободят от имитация на всякакъв модел и шаблон. Не трябва да се забравя, че Jeet Kune Do не е организация със своите членове, а специален свят със свободно съзнание, свят, който може да се сравни с огледало, в което ние отразяваме себе си. "

„Ако спортист, който практикува Jeet Kune Do, твърди, че това, което той е страстен, е истина Jeet Kune Do, той не разбира напълно концепцията на тази философия. Умът му все още не е свободен от шарки и рамки. Той е ограничен по избор и най-вероятно все още не е разбрал простия факт, че за истина няма стандарти и граници. Шаблоните, натрупаните знания, разпознатите модели не са изключителната истина в краен случай. “

„Jeet Kune Do е просто име. Целта на тази теория може да се сравни с лодка, превозваща човек до другата страна на реката. Озовавайки се от другата страна, оставете лодката, тя вече е изпълнила целта си, не я влачете със себе си, вървете на светлина, като се стремите само напред. “

Урок номер 3. Само чувствителен, наблюдателен човек може да стане най-добрият треньор, който отчита индивидуалността на спортиста.

„Едно от основните правила на добрия треньор е постоянно да се променя и приспособява към индивидуалните качества на един спортист. Знаещият треньор няма да се спира на стандартна тренировъчна програма. "

„Не налагайте на ученика програма, която обучаващият харесва. Истинският учител винаги ще насочва ученика по пътя на познаването на себе си, ще посочи недостатъците и слабостите. "

„Много скоро можете да загубите свободата на изразяване, ако веднъж завинаги се справите с приетите правила за обучение. Този път води до спиране на развитието, до намаляване на резултатите. Трябва да сте наясно, че битката (тренировката) трябва да варира в зависимост от ситуацията, а не да е обвързана с личните вкусове и предпочитания. Ако това не е така, много скоро спортистът ще бъде разочарован от избраната тренировъчна програма, в резултат на което резултатите от класовете ще бъдат неефективни. "

"Това, което се случва наоколо, ще стане разбираемо, значението на нещата ще се разкрие, ако човек има вътрешна гъвкавост."

„По време на битката трябва да следвате правилото: вашите действия в битката трябва да станат сянката на движенията на противника. В същото време отговорът на атаките на врага не трябва да бъде стереотипен, подготвен. Техниката на вашата битка се създава в резултат на техниката на противника, всяко движение е резултат от неговото движение. Следователно, имате нужда от светла глава, бърза реакция и добра физическа форма. "

Урок номер 4. Правилният начин винаги е най-директният и прост.

„В Jeet Kune най-високата степен на съвършенство е стремежът към най-простите. Чрез разбирането на тази мисъл идва яснота за това какво трябва да се харчи повече, а не да се съхранява. "

„Скулпторът, създавайки своя шедьовър, отрязва всичко ненужно от блока. И само когато майсторът отстрани целия излишен материал, произведението на изкуството отваря погледа си. Така че в Jeet Kune Do идеята е да се отреже всичко, което е ненужно, незначително “.

„Най-правилният начин е простият начин. Няма гаранция, че традиционните класически методи на обучение ще доведат до победен резултат. Най-сигурният път към успеха е ефективността. "

Урок номер 5. Интензивното обучение не може да гарантира атлетически успех.

„Да се ​​научиш да плуваш, докато стоиш на брега, е невъзможно.“

„Заслужава да се помни, че дори и най-изтощителните тренировки и упражнения няма да успеят да донесат успех. Крайната цел на всички, участващи в борбата, е истинска битка, а тренировъчният процес е просто подготовка за спаринг. "

Урок номер 6. Лесно е да се научиш как да се движиш правилно, но не бива да се ограничаваш до твърди граници.

„Всеки трябва да намери индивидуален подход, единственият начин да научи човек да действа правилно. Това означава, че тренировъчната техника, към която има тенденция, ще бъде най-продуктивна. Необходимо е да се идентифицират специфичните способности на всеки и да се продължи да ги развива в дадена посока. "

„Повечето програми за обучение не са нищо повече от монотонно повторение на определени движения. В крайна сметка с този подход индивидуалността на човек бързо се губи. "

Урок номер 7. Останете си. Не превръщайте ученето в имитация.

"Не ви е даден живот, за да оправдаете нечии надежди и мечти, точно както аз не съм тук, за да гарантирам изпълнението на вашите очаквания."

"Запасът от знания, натрупан в бойните изкуства (тренировки), всъщност означава самопознание."

Заключение.

Наследството от философията на Брус Лий ни помага да погледнем нов свят на този свят. Тя учи да цени най-важното, като не забелязва дребните неща наоколо. Откривайки го за себе си, с времето започва да разбира важността на много неща. Такъв човек няма да влезе в напразни спорове относно ползите от конкретни програми за обучение, той ще се научи да усеща за себе си кой начин може да му бъде от полза. Философията на Брус Ли е спокойно възприемане на света, разбиране защо сме тук, кои сме и какво правим на тази земя.

Брус Лий се бие с Чък Норис