Типове на тялото

Три типа тяло: ектоморф, мезоморф, ендоморф и конституцията на човешкото тяло

съдържание

  • 1 Има три типа различно тяло на човешкото тяло:
  • 2 Ектоморф (можете да ядете всичко в големи количества)
  • 3 Endomorph (минимална мазнина)
  • 4 Мезоморф (късмет, но не се отпускайте)

Има три типа различно тяло на човешкото тяло:

Ектоморф, енергичен, тънък, бърз;

Ендоморф, пълен, широк и бавен;

Мезоморф, доста мускулест, среден.

Всички тези телесни типове са много различни един от друг, скоростта на метаболитните процеси в организма.

В тялото на ектоморф процесите протичат бързо. Наднорменото тегло не заплашва човек от такава физика. Той има дълги кости, тънко тяло, малък запас от мазнини и много мършави мускули. Комплект мускулна маса му се дава трудно, но ако успее, той изглежда много тънък, естетически приятен, благодарение на пълна липса на мазнини и тесни кости.

За разлика от тях, Ендоморф лесно набира голяма тежест. Метаболизъм - метаболитни процеси, тоест "изгарянето" на мазнини, протеини и въглехидрати в организма протича бавно. Освен това енергийните нужди също са малки. Следователно тялото им е меко, рохкаво, по лицето, излишък от мастна маса. Хората от този тип физика обикновено натрупват мускулна маса бързо. Но, за съжаление, тя е мека и рохкава. Основният проблем за този тип хора е излишната мастна маса, от която е изключително трудно да се отърват.

Мезоморф се отличава от останалите, добре развити мускули. Мускулите са обемни, костите са дебели и широки. Хората от този тип без проблеми натрупват мускулна маса, понякога без дори да забележат, че изглеждат твърде квадратни и силни.

Горната информация е много важна при изготвянето на индивидуален план за ефективно хранене. Всеки тип тяло реагира различно на състава и диетата. Нека сега разгледаме конкретни типове тяло.

Ектоморф (можете да ядете всичко в големи количества)

Тъй като основният проблем на ектоморфа е катастрофален недостиг на телесно тегло, тогава той няма нужда да се притеснява от ограничаването на храната.

Диета: консумирайте поне 3, 5 - 5 грама протеин на килограм телесно тегло за един ден, протеинът трябва да осигурява около 30% от калориите за целия ден. Въглехидратите обаче трябва да са 50%, а мазнините около 20% калории. За да спечелите мускулна маса, приетите на ден калории не трябва да се изгарят напълно. Наличието на висококачествени протеини, чисти мазнини и въглехидрати в диетата също е необходимо. Дневната норма трябва да бъде поне 2000 - 2500 калории.

За този тип физика, консумираните калории са от първостепенно значение. Ектоморфите се препоръчват да се хранят на всеки 2, 2-3 часа. Ако имате много натоварен ден и нямате време да ядете толкова често, колкото е необходимо, тогава можете да използвате специални смеси, които заместват нормалното хранене, както и спортни напитки и висококалорични „барове“. Когато е възможно, вземете храна и напитки със себе си, за да не останете гладни за дълго време.

Добавки, като протеин и въглехидратно-протеинова смес, трябва да се приемат всеки ден, два пъти на ден.За да попълните енергията, необходима за ефективно обучение, добавете кератин в диетата.

Ектоморфът трябва внимателно да следи за правилността и редовността на храненията преди и след тренировка. Не се страхувайте от прекомерната консумация на въглехидрати: практиката показва, че яденето преди упражнения, особено храни, богати на въглехидрати, намалява катаболизма (разрушителни процеси) по време на тренировка. Също така след тренировка такава храна допринася за анаболния ефект, тоест за възстановяването и растежа на тъканите.

Ендоморф (минимална мазнина)

Диета: На първо място е необходимо значително да се намали приема на мазнини. Целият протеин трябва да бъде изключително от постни храни, като пилешки гърди без кожа, нискомаслени части от пуйка, яйчен белтък, нискокалорична нискокалорична риба. Растителните храни са важни, но не ги използвайте като източник на протеини. На сутринта си струва да ограничите консумацията на плодове. Що се отнася до въглехидратите, се препоръчват сложни такива като дългозърнест ориз, картофи и бобови растения.

Необходимо е да ядете не повече от 5-7 пъти на ден, на малки хранения. Това нормализира метаболизма и го поддържа на правилното ниво.

„Черният списък“ на забранените продукти включва: различни сандвичи (с шунка, пушено месо, колбаси и др.), Мазни млечни продукти, газирани напитки (лимонада) и алкохол. Някои от тези продукти са дефектни източници на протеини, докато други са огромно натрупване на въглехидрати.

Също така, не трябва да ядете твърде късно или много рано. Завършете яденето си преди ядене. Основният проблем на ендоморфа са калориите. Ако трябва да отслабнете, тогава това трябва да се следи с особено внимание. Броят на калориите трябва задължително да бъде намален, а изчисляването им трябва да бъде задълбочено и стриктно, без допускане на дори малки грешки и грешки.

Спортните диетолози съветват хората от подобна физика да използват бяло месо с ниско съдържание на мазнини като основен източник на протеини. Така човек ще има приятно усещане за ситост, а излишната мазнина ще престане да се натрупва в тялото. Ако трябва да отслабнете, тогава дайте предпочитание на продуктите от фибри, с високо съдържание на фибри и яжте по-малко нишестени въглехидрати. Струва си да се храните на малки порции, наситени с протеини и фибри. Всичко това заедно ще помогне да отслабнете.

Мезоморф (късмет, но не се отпускайте)

Диета: 2, 5 грама протеин на килограм телесно тегло на ден (постна пуйка, яйчен белтък, пилешки гърди без кожа, постна риба). Въглехидратите също трябва да влязат в тялото умерено и да доставят високо количество калории, приблизително 60-65% от дневната диета. Мастните калории трябва да са в рамките на 15% от общата дневна диета.

Диета: 5-7 пъти на ден.

Хранителните заместители и протеиновите шейкове са особено препоръчителни за този тип тяло.

Не можете да ядете монотонна храна всяка седмица, имате нужда от разнообразно меню. Понякога давайте на мускулите си малко повече калории, отколкото трябва, не се придържайте към строга диета през цялото време. Лесно и бързо натрупвате мускулна маса, но и губите тегло без проблеми, ако е необходимо, така че не можете да се страхувате от малки капки в една или друга посока.

Мезоморфите са генетично надарени. Това е най-добрият тип тяло за спорт. Проучванията показват, че спортисти от тази физика в тренировки и по време на почивка изразходват повече калории на ден, отколкото други хора, от различна физика, дори въпреки една и съща височина, възраст и процент на подкожната мастна тъкан. Те могат да бъдат наречени щастливи собственици на хармонична фигура, където процентът на мастна маса и мускули е в перфектен баланс.

Но, за съжаление, често този тип хора са най-предразположени към мързел и бездействие. Те често тренират и се хранят, извън режима и всякакъв план. Подредете диетата, пребройте количеството на въглехидратите, протеините и мазнините, а също и не забравяйте за хранителните добавки, необходими за успешното изграждане на собственото ви тяло, защото не всички хора могат да се похвалят с толкова добра конституция като вашата!