Кокос: калории, полезни свойства

Покрит с твърда черупка от външната страна, във вътрешността на която има прозрачно нежно мляко и снежнобяла каша, кокосът за много жители на страната ни остава загадъчен плод. Не всички знаят какви полезни свойства има този отвъдморски „орех“, поради какви причини млякото или кашата от екзотични продукти трябва да бъдат включени в диетата им.

Плодът получи името си от португалската дума коко, което на руски означава маймуна. Това се дължи на наличието на три петна по кокосовия орех, които го правят да изглежда като лице на маймуна. Плодът расте във Филипините, Тайланд, Индонезия, Бразилия, откъдето се изнася за страната ни.

съдържание

 • 1 Какво е кокосов орех "> 2 Какви са свойствата на кокосовия орех?
 • 3 Какви вещества има в кокоса?
 • 4 Съдържание на калории и хранителна стойност
 • 5 Полезни и вредни качества на кокоса
 • 6 Има ли противопоказания за употребата на кокосови орехи?
 • 7 Къде се използват кокосови орехи?
 • 8 предимства на кокосовото мляко
 • 9 Използването на кокосово масло в козметологията
 • 10 предимства на кокосовото масло за стомаха
 • 11 Какво е кокосова вода и какви свойства има?
 • 12 Обобщение

Какво е кокос?

Мнозина приписват кокосовите орехи на ядките. Това е грешка. Плодът е змия, чиято маса достига 2, 5 килограма. Той е единственият представител на рода Кокос, принадлежащ към семейство Palm. Вътрешната част на плода с три пори (петна) се нарича ендокарп, а външната (външната) черупка се нарича екзокарп.

От вътрешната страна на черупката има ендосперм, както и бяла пулпа, която има ценен уникален състав. Първоначално напълно прозрачен течен ендосперм съдържа няколко капки масло, а след това в резултат на съзряването се превръща от вода в емулсия с цвят на мляко - кокосово мляко. Когато плодът узрее напълно, млякото придобива гъста консистенция и се втвърдява.

Какви свойства има кокосовият орех?

Дървото се отличава с това, че расте на брега. Растението се чувства удобно в близост до морска вода, но не чувства нужда от това. Имайки плитки корени, той получава цялата необходима влага за развитие и растеж от почвата, която изобилно се напоява на брега.

Солената вода не вреди на корите. Ако плодът попадне в морето, той ще остане напълно невредим. Когато бъде измит на брега, той ще се превърне в посадъчния материал, от който ще расте кокосово дърво.

Какви вещества има в кокосовия орех ">

Съдържание на калории и хранителна стойност

Кокосова каша в 100 gr. съдържа приблизително 360 kcal. Калоричното съдържание на кокосова вода е практически нула (на 100 гр. - 16, 7 ккал).

Съдържание на хранителни вещества в 100 грама кокос:

 • протеини - 3.33 g;
 • въглехидрати - 15, 23 g;
 • мазнини - 33.49 g.

В млякото съотношението на хранителните вещества е малко по-различно:

 • протеини - 4 g;
 • въглехидрати - 6 g;
 • мазнини - 27 g.

Полезни и вредни качества на кокоса

Екзотичните плодове са показани за употреба:

 • с урологични патологии и заболявания на нервната система;
 • тези, които спазват вегетарианска диета;
 • страдате от хормонален дисбаланс с дисфункция на щитовидната жлеза;
 • хора с отслабен имунитет, както и проблеми със сърдечно-съдовата система;
 • със зрителни увреждания и очни заболявания, захарен диабет тип 2, метаболитен синдром;
 • тези, които имат ставни заболявания.

Здравословните наситени мазнини, открити в кокосовия орех, стабилизират холестерола. Това намалява риска от развитие на атеросклероза. Освен това плодът не позволява туморите да растат.

И млякото, и пулпата имат противовъзпалителни и антимикробни свойства. Тази функция ви позволява да използвате кокосови плодове срещу алергични и акне кожни обриви.

Фибрите, присъстващи в екзотичните плодове, стимулират и нормализират работата на червата. Използването на кокосова каша и масло може да намали пристрастяването на организма към антибиотици. Капки, които помагат при болки в ушите, се правят от пулпа.

Има ли противопоказания за употребата на кокосови орехи ">

Плодът не вреди, но при някои хора може да предизвика индивидуална непоносимост. Тези, които са предразположени към алергии, когато опитват кокосови орехи за първи път, трябва да бъдат внимателни.

Относно колко можете да ядете кокосови орехи, тук също има свои собствени нюанси. Хората, които бързо наддават на тегло, както и страдащи от лошо храносмилане, не се препоръчват да се забъркват в екзотични деликатеси.

Къде се използват кокосови орехи ">

Ползите от кокосовото мляко

Ценен както за вътрешна, така и за външна употреба. Разтвор на кокосово мляко и глюкоза се прилага интрамускулно на тези, които страдат от дехидратация, за да се поддържа течността в тялото на правилното ниво.

Млякото е отличен тоник и освежител за кожата. Връща стареещата и мудна еластичност на дермата, използва се при лечение на алергични и акне обриви. Възпалените места след прилагане на мляко се успокояват и изсушават.

Използването на кокосово масло в козметологията

От изсушената пулпа на плода се получава ценно козметично масло, което се използва широко в ритуали за красота. Той е еднакво полезен за кожата и косата. Има лечебен ефект при всякакви изгаряния, включително такива, лекувани от продължително излагане на слънце.

Кокосовото масло е особено добро за суха кожа със зачервени и напукани участъци. Наситените мастни киселини, включени в състава му, осигуряват бързо абсорбиране, хидратация и кадифена кожа. Раздвоени и скучни, те придобиват лъскав и здрав вид.

Ползите от кокосовото масло за стомаха

Кокосовото масло е диетично масло. Съдържа лауринова киселина, която предпазва червата от въздействието на бактерицидни, вирусни, патогенни и гъбични микроорганизми, както и мая. Благодарение на каприновата киселина защитните функции срещу микробите са засилени. Маслото се усвоява лесно, не оказва натиск върху черния дроб, нормализира чревната флора.

Какво е кокосова вода и какви свойства има ">

Водата присъства само в неузрели плодове, много се различава от млякото, което се образува на етапа на смесване на вода и каша, по вкус и има почти нулево съдържание на калории. Сладко и кисело и готино, не съдържа вредни мазнини.

Веществата, присъстващи в кокосовата вода, ще дадат продукта със свойства, подобни на физиологичен разтвор. Тя показва следните полезни качества:

 • перфектно утолява жаждата;
 • възстановява водния баланс на организма;
 • елиминира инфекциите в пикочния мехур.

Пресните плодове имат максимална стойност, но не винаги има възможност да се закупи такъв. Всички полезни свойства на кокосовата вода се запазват в процеса на пастьоризация, който протича без използването на каквито и да е опасни добавки и примеси.

резюмиране

Кокосът е невероятно здравословен плод. Той има стойност не само за здравето, но и за външния вид на човек. Разбира се, за разлика от обичайните плодове, оказва се, че го ядете постоянно за храна, не винаги е налице, но ако съществува такава възможност, тогава не се препоръчва да пропуснете този шанс. Това важи и за продуктите, получени от пулпата на тази екзотична „ядка“.