физиологичен

Спортните напитки за повишаване на скоростта и подобряване на качеството на възстановяване на тялото след тренировка се наричат ​​изотонични. Съставът на такива коктейли включва пет основни компонента - сол, вода, захар, минерали, витамини. Изотониците не са в изобилие от захар и сол. Концентрацията на вещества в напитката не надвишава съдържанието на тези елементи в човешкото тяло. Тези добавки можете да си купите готови, но има доказани рецепти, които ви позволяват да готвите домашно изотонично.

Дългите интензивни натоварвания са винаги пот, заедно с което най-важните и ценни микроелементи, минерали, витамини напускат тялото, което се превръща в основната причина за загуба на издръжливост и мотивация, както и умора, общо разпадане. Изотониците помагат на спортистите да направят тренировъчния процес по-ефективен и продуктивен, увеличават издръжливостта, възстановяват се много по-бързо след продължителни и изтощителни упражнения. Спортистите по правило пият изотоници, когато извършват тренировки, които изискват максимална отдаденост - огромен разход на енергия. Напитките са полезни не само по време на сила, но и аеробни тренировки.

Съставът на изотоника

Въглехидратите, които тялото получава от употребата на изотонични, се съдържат в напитката под формата на обикновена захар. Количеството му най-често е около 5-8%. Това е напълно достатъчно за попълване на енергийните запаси. Наред с въглехидратите напитката трябва да има калций с магнезий и калий. Някои компоненти на продукта са променливи и зависят от производителя.

Добавките могат да съдържат аминокиселини, различни минерали и витамини. В повечето изотоници присъства L-карнитин, който не само прави спортиста по-устойчив, но и активира липолизата - изгарянето на мазнини. Сред тези продукти може да се отбележи Mineral Booster, произведен от Power System. Компанията произвежда и друга популярна изотонична, наречена Isotonic Energy Drink. Този продукт, между другото, е един от най-популярните и популярни сред другите аналози.

Изотонични изследвания

Ефектът от спортната добавка е проучен от шотландски учени. Във фокус групата участваха подрастващи, а резултатите показаха, че младите хора, приемащи напитката, повишиха издръжливостта си с 24%, тоест те бяха в състояние да правят много по-дълго и следователно по-продуктивно. Този експеримент доказа ефективността на напитката. За това проучване взехме изотоничен, състоящ се от 6% въглехидрати, захар и електролити.

Не всички учени са положителни по отношение на такива източници на енергия. Има такива, които смятат изотониците за напълно неефективни. Солта, която, както са установили австралийските учени, може да провокира развитието на различни стомашно-чревни проблеми и дори пристъпи на гърчове, може да повлияе негативно на здравословното състояние. Скептиците наричат ​​друг аргумент липсата на обширна основана на доказателства научна база, тъй като няма толкова много изследвания за ефекта на изотониците върху ефективността на обучението.

Липсата на недвусмислено мнение относно спортната напитка не повлия на популярността на този вид добавки. Голямото търсене и обратна връзка от спортистите показват, че те са доста ефективни. Изотониците, както отбелязват спортистите, повишават издръжливостта, дават по-висока мотивация и концентрация по време на тренировка. Трябва да се отбележи, че е най-препоръчително да се пие напитка на етапа на натрупване на маса или при провеждане на класове за издръжливост. За спортистите, които искат да загубят максималното количество телесни мазнини, е по-добре да дадат предпочитание на обикновената питейна вода, в която няма захар и калории, тъй като изотониците имат и двете.

Изотонични рецепти у дома

Много спортисти искат да знаят как да си направят спортна напитка у дома, за да не преплащат производителите за красиво направените опаковки и марка. Най-популярните опции за получаване на домашно изотонични сред културисти са следните:

  • Вариант 1 - Необходимо е да се смесят 0, 5 л обикновена вода и 0, 5 л натурален плодов сок от пресни портокали, ябълки или ананаси. Получената напитка се препоръчва да се охлади в продължение на няколко часа.
  • Вариант 2 - Смесете 50 г захар, 1/16 чаена лъжичка сол (щипка), 0, 2 л плодов концентрат и 1 л вода. Изотонично охлаждайте и приемайте на малки глътки по време на тренировката.
  • Вариант 3 - Смесете 0, 2 л плодов концентрат с 0, 8 л вода и щипка сол. Поставете напитката в хладилника за няколко часа.

Няма трудности при приготвянето на напитка със собствените си ръце. В допълнение, този изотоник е много по-евтин, отколкото от известни марки.