Шон Рей

антропометрия

  • Височина: 170 см
  • Конкурентно тегло: 98 кг

биография

Шон Рей - известен културист, наречен генетично чудо, Шон Рей е роден на 9 септември в град Фулъртън, Калифорния, САЩ. Той беше осмото дете в семейството.

След като Шон Рей отиде в колеж, той започва да се занимава с фитнес. През годините на кариерата си Шон Рей участва в турнира Мистър Олимпия тринадесет пъти.

бодибилдинг

Шон печели първата си победа през 1983 г., когато за първи път се изявява на младежките състезания в Лос Анджелис. След тази победа кариерата на Шон Рей бързо се развива и набира скорост. През 1984 г. получава титлата „ Мистър Лос Анджелис “, през 1985 г. участва в поредица младежки турнири и получава титлите „ Мистър Свят “ и Мистър „ Америка “. И накрая, през 1988 г., само 8 години след първата си победа, той става професионален културист. През цялата си кариера Шон Рей участва в повече от тридесет известни състезания и турнири и само веднъж не успя да влезе в челната петица.

Освен културизъм, Шон Рей се интересувал от бокс, баскетбол, гимнастика. Зоната на интерес на Шон включваше различни благотворителни приноси и промоции.

Заслужава да се отбележи, че след като Шон Рей беше осъден за употреба на незаконни наркотици. Това се случи на турнира Arnold Classic, организаторите на който решиха да проведат допинг тест. Това обаче не попречи на Шон да спечели този турнир на следващата година, след като успешно премина допинг тестовете.

Едно от най-големите постижения на културиста Шон Рей беше фактът, че от тринадесет участия на турнира „Мистър Олимпия“, той бе в топ пет дванадесет пъти.

През 2001 г. спортистът напуска големия спорт, но културизмът остава завинаги в сферата на неговите интереси. В допълнение към новата си творба, Шон Рей написа няколко книги, опитва актьорските си умения в няколко филма, един от които е автобиографичен.

След като завърши спортната си кариера, Шон Рей започна да урежда семейния живот. След брака той става баща на две деца. Сега Шон усъвършенства кулинарните си умения в японската кухня, слуша музиката на Марай Кери, Аеросмит, Андрей Бочели, играе баскетбол, тенис.