Майк Менцер

Майк Менцер, отличаващ се с универсалността на своя талант, тъй като има много постижения, както в спорта, в бизнеса, така и в литературата. Освен това той разбрал механизма на тренировъчния процес, озадачавайки много известни спортисти.

съдържание

 • 1 Антропометрични данни
 • 2 Биография на Майк Менцер
 • 3 Неговите постижения
 • 4 Начало на треньорска кариера
 • 5 Болест и смърт на Майк Менцер
 • 6 Супер тренировки на Майк Менцер
 • 7 тренировъчна програма на Майк Менцер
  • 7.1 понеделник
  • 7.2 Вторник
  • 7.3 събота

Антропометрични данни

 • Височина - 173 cm.
 • Тегло - 102 кг.

Биография на Майк Менцер

Този уникален мъж е роден в Пенсилвания през 1951 г. на 15 ноември. В същото време младежките му години са обвързани с малък град, наречен Ефрат. Майк се интересува от този спорт на 11-годишна възраст, когато преглеждаше списание за културизма. Точно в този момент младежът погледна на света по нов начин и започна с цялата отговорност да се занимава със структурата на тялото си. Това е доста рано, в сравнение с това колко известни спортисти са достигнали височината си. Никога не е криел факта, че е приемал стероиди и други добавки в името на добрите резултати. Той започна съзнателно да приема различни лекарства, което впоследствие доведе до влошаване на здравето му, въпреки че самият Майк не се придържаше към подобно мнение, тъй като беше философски за живота.

Първият път той започва да участва в различни турнири на 20-годишна възраст. Амбициите му бяха много високи, тъй като той си постави за цел да стане най-добрият културист в света. Година по-късно той участва в състезанията „Мистър Америка“ и заема едва 10-то място, което за такава възраст не може да се нарече скромен резултат. Самият Майк обаче не е доволен от резултатите си, осъзнавайки, че е необходимо да промените целия тренировъчен процес. След участието си в Мистър Америка, Майк успя да опознае известния треньор Артър Джонсън, след което целият му подход към системата за тренировки се промени, тъй като тренираше по добре познати и прости схеми. Писателят Айн Рийд също повлия сериозно на психологическото състояние на спортиста. Когато прочете трилогията й „Атлас вдигна рамене“, той започна напълно различно да оценява събитията, случващи се около него. Той стана по-уверен и безпрепятствен, което му позволи да се издигне още една стъпка, в психологическо отношение. Той провъзгласява за себе си мотото „Връзката на разума и реалността“.

Майк не беше благочестив и считаше себе си за атеист, като имаше собствено мнение по този въпрос: съществуването на Бог повдига много въпроси, тъй като мястото, където живее, все още не е открито. Това каза Майк Менцер за съществуването на Бог.

Неговите постижения

Майк за първи път участва в състезанието „Мистър Олимпия“ през 1979 г., като се представи в дивизия в тежка категория. Тук той уверено триумфира, но заема второ място в абсолютната категория, оставайки зад Франк Зейн. На следващата година той решава отново да участва в този престижен турнир, но успя да заеме само 5-то място. Що се отнася до победителя, оказа се, че е добре известният Арнолд Шварценегер, който реши да се върне в културизма. Тогава се появиха слухове за факта, че Арнолд Шварценегер не показа нищо уникално в състезанието, но по някаква причина той беше първият. Имаше и слухове, че всичко е купено предварително. Всъщност контрастът беше видим между Арнолд през 1975 г. и Арнолд през 1980 г., което самият Майк Менцер призна.

Началото на треньорската кариера

След 1980 г., когато Майк се провали, той вече не участва в турнири, но премина към треньорски. По-нататъшният му успех се дължи на факта, че той отвори напълно нова тренировъчна система, което доведе до появата на нови подходи към тренировъчната система на културисти. Теорията му е потвърдена в лицето на Дориан Йейтс, който печели 6 пъти на престижните турнири „Мистър Олимпия“, въпреки факта, че Майк започва да тренира с този спортист от 20-годишна възраст. Според спортните критерии това е доста късно, макар и не толкова рано, като се има предвид възрастта, на която Майк започна да тренира сам.

Когато треньорската кариера едва започваше, той прилага малко по-различна схема на тренировъчния процес за своя ученик Джоунс, но това не даде желания резултат и Майк реши да създаде своя собствена техника. След анализ на целия процес той стига до извода, че проблемът е свързан с претоварване на мускулите, така че работи върху упражнения, които са по-енергични, но които отнемат по-малко време. Факт е, че мускулите растат в процеса на покой и мускулите трябва да бъдат напълно възстановени. След няколко години упорит труд се оказа, че учениците постигат оптимални резултати, когато броят на подходите е намален. Той намалява броя им до 2-4 подхода, за 4-7 дни. Подобна теория беше сериозно критикувана, но Менцер не отстъпи от нея и настоя за себе си. След известно време той успя да докаже своето дело. Самият Майк се смяташе за работохолик, който е готов да работи по 12 часа на ден, за да получи голямо удоволствие.

Болест и смърт на Майк Менцер

Майк често имаше проблеми с кръвообращението, проблеми с гръбначния стълб и белите дробове. Въпреки това той работи усилено, не обръщайки внимание на проблемите. Когато Майк беше болен, той се обади от Арнолд Шварценегер, който беше готов да помогне на този спортист всеки момент. Майк беше недоверчив към „терминатора“, но след този разговор промени мнението си за Арнолд.

През 2001 г. Майк Менцер почина от сърдечен арест. Няколко дни по-късно по-големият му брат Рей почина. След аутопсията експертите открили голяма доза морфин. Братята приеха това лекарство за намаляване на пристъпите на болка.

Майк Менцер Супер тренировки

Ако правилно съставите схема на целия тренировъчен процес, спортистът е в състояние да повиши потенциала си след всяко обучение. Неопитни спортисти за няколко месеца успяха да увеличат силата на квадрицепса от 80 кг и 7 повторения до 113 кг и 10 повторения. Както можете да видите, растежът е доста забележим. Дейвид Пол, един от учениците на Менцер, извърши 33 повторения с тегло 113 кг. В същото време в първия урок той направи само 15 повторения на удължаване на крака с тегло 113 кг, а след това суперсетът вече направи 15 повторения, но вече тежеше 240 кг. Седмица по-късно той успя да направи 27 повторения на удължаване на крака и 38 повторения на преси за крака със същото тегло. До края на втората седмица спортистът беше готов да направи 33 удължавания и 70 натискания на крака.

Само няколко класове, на които Пол се нуждаеше, за да увеличи силата на мускулите на краката с 388%. В същото време за месец той успя да изгради 3 кг мускул. Продължителността на часовете беше само 15 минути. Ако сравним с факта, че Майк трябваше да учи 2 часа в продължение на 6 дни и 5 години подред, като същевременно имаше минимален ефект, тогава можем спокойно да кажем, че новата му методика значително спечели. Между другото, с помощта на супер тренировки, достоен резултат може да постигне всеки спортист, дори и най-надареният.

Преди да овладеете супер тренировката на Майк Менцер, трябва да си направите почивка в часовете за няколко седмици, за да възстановите напълно всички биохимични процеси, които протичат в тялото на спортиста. Трябва да сте наясно, че високите натоварвания влияят отрицателно на човешкото здраве, затова е по-добре да провеждате супер тренировки максимално отпочинали и здрави. Ако това не е направено, тогава разчитането на високи резултати просто няма смисъл.

Обучителна програма на Майк Менцер

Ако всички условия са изпълнени, можете да продължите към началото на часовете. Те трябва да се извършват на всеки четвърти ден, тоест 96 часа след края на предишния. Всички тренировки по метода на Mike Mentzer са в режим на интензивна повреда. Комплектът от занятия се състои от 1-2 упражнения за всяка тяхна мускулна група, които се правят отделно или в супер серии. Основният принцип на техниката е пълна мускулна недостатъчност с 1 или 2 подхода, но в същото време трябва да се извършат 1-2 подгряващи подхода. В резултат на това се натоварва една мускулна група веднъж на две седмици, което води до пълно възстановяване и добър мускулен растеж.

понеделник

гърди

 1. Намаляване на ръцете в симулатора или разплод, лежащ на хоризонтална пейка, суперсет с ...
 2. Бенч преса върху наклонена пейка (за предпочитане в симулатора на Смит).

назад

 1. Пуловер в симулатора Nautilus или пуловер с дъмбели, суперсет с ...
 2. Издърпайте надолу с тесен обратен хват.
 3. Нормална (не на прави крака) вдигане.

Петък крака

 1. Удължаване на крака, суперсет с ...
 2. Натиснете крака.
 3. Заставане на пръстите на краката.

вторник

делта

 1. Завъртете гири отстрани (по-добре в симулатора)
 2. Люлки с гири (по-добър вариант в симулатора за информация)

ръце

 1. Повдигане на мряна за бицепс, докато стои
 2. Бенч натиснете върху блока суперсет с ...
 3. Изтласквания на неравномерните пръти.

събота

крака

 1. Удължаване на крака със суперсет с ...
 2. Клякания (за предпочитане в симулатора на Смит)
 3. Лифтове на пръстите на краката

Сряда Започнете нов цикъл