Мога ли да спя след тренировка?

Балансираната и балансирана диета, редовните тренировки и висококачественото възстановяване след физическо натоварване са три основни принципа, спазването на които позволява постигане на високи проценти и резултати в спорта. Загубата на фундаментална връзка моментално ще намали до минимум всички усилия, положени от спортиста, и ще направи тренировката неефективна. Една от ключовите точки на процесите на възстановяване е времето, прекарано в сън.

Проучванията показват, че сънят не е пасивно състояние, при което физиологичните функции престават да работят, а е сложен процес от биохимична гледна точка, включващ много системи в човешкото тяло. Това води много културисти до логичния въпрос дали има някаква полза от съня след тренировка. Можете да получите отговор само след пълен анализ какво точно се случва, когато човек спи.

съдържание

 • 1 Каква структура има съня?> 1.1 Фази на съня
 • 2 Мога ли да спя след упражнения през деня?
 • 3 Колко трябва да спи един спортист?
 • 4 Заключение
 • Каква структура има съня?

  Към днешна дата има пет основни фази на съня. Разделението се основава на показатели за мозъчната активност, степента на мобилност, записана в очната ябълка, мускулния тонус.

  Фази на съня

  • Първата е дрямка . Това е състояние, когато човек едва започва да заспи. Характерна особеност на фазата е, че всичко, което се случва наоколо, все още се усеща и възприема.
  • Вторият е плитък сън. Той идва веднага след първата фаза.
  • Третият и четвъртият са бавен сън. Това е най-важната част от целия сън. И двете фази са от първостепенно значение в процеса на почивка и възстановяване за всеки спортист.
  • Петият е бърз. Различава се от другите фази. Именно тя се характеризира с мечти, поява на ерекция при мъжете.

  През нощта човек може да премине през всяка от петте фази няколко пъти. Това обяснява факта, че хората виждат различни сънища за една нощ. Пълният цикъл на преминаване на всички фази отнема около час и половина, така че през нощта циклите могат да бъдат от четири до шест.

  Учените са открили, че прекъснатият бърз сън (пета фаза) има отрицателен ефект върху човек, когато вместо прилив на сила той чувства слабост. За да се чувствате добре, решавайки да почивате след друга тренировка, трябва да посветите на сън или около два часа, или да спите не повече от 30-40 минути.

  Възможно ли е да спя след тренировка през деня ">

  Желанието за сън след клас се дължи на липса на сън или изпълнение на прекомерно тежки силови упражнения. Някои спортисти буквално се спускат и заспиват след клякания или мъртва лифтове. Когато това се повтаря редовно, изтощението става неизбежно. Можете да спите след тренировка, но само когато сънят е наистина необходим. Продължителността му трябва да бъде не повече от 40 минути . В противен случай има шанс да се прекъсне обичайният режим.

  Не трябва да започвате да тренирате тогава, ако през нощта не е било възможно да спите. Такива дейности не само ще донесат никаква полза, но дори могат да бъдат вредни. Чувствайки се претоварен от липса на сън, по-добре е спортистът да спи 30-40 минути преди класа или дори да прехвърли тренировката в друг ден. Краткият сън ви позволява да облекчите умората, помага на шофьорите по време на дълги пътувания.

  Колко спортист трябва да спи "> Заключение

  Можете да спите след тренировка, но не повече от четиридесет минути, което не позволява на съня да се превърне в навик. Това се дължи на факта, че след тренировка е необходимо да се компенсира загубата на протеин, а по време на сън храносмилането се забавя.

  Приоритет трябва да бъде именно нощният сън, привикване на тялото към определен режим, тогава няма да възникнат проблеми със заспиването и събуждането. Това ще ви позволи да се чувствате весели, което ще повлияе положително на тренировъчния процес и мускулния растеж.