Какво е културизъм

Бодибилдингът или бодибилдингът е процесът на трансформиране на тялото чрез физическа подготовка. В буквален превод от английски думата „ бодибилдинг “ е „ бодибилдинг “, тоест непрекъсната работа по развитието на сила, издръжливост и изграждане на мускули. Бодибилдърите са много по-сериозни по отношение на бодибилдинга. Изграждането на красиво и изваяно тяло за тях е специална идеология и поддържане на определен начин на живот.

Бодибилдърите или културистите се наричат ​​постоянно изпълняващи упражнения с различни видове спортисти с тежести. Те смятат, че културизмът е цяла философия на живота, а не само спортна дисциплина. Ярко доказателство за тези думи са милиони хора, които се занимават с културизъм. Броят на професионалистите, участващи в състезания, е много по-малък, но това не се отразява на популярността на спорта.

съдържание

 • 1 Обща информация
 • 2 История на културизма
 • 3 вида бодибилдинг
  • 3.1 Естествен
  • 3.2 Класика
  • 3.3 Женски
  • 3.4 Плаж
 • 4 Ползите и вредите от културизма

Обща информация

За да се изгради идеално тяло, е необходимо напълно да се преразгледа общата рутина на живота, да се включи в него:

 • силна физическа подготовка с повдигане на тежести, класове на симулатори;
 • диета с висока енергийна стойност, предполагаща увеличаване на богатите на въглехидрати и протеини храни;
 • използването на протеини и гейнери;
 • прием на излишни диуретици, хормони, изгарящи мазнини, стероиди, антикатаболици, които премахват излишната течност, когато е необходимо.

Основата на силовите тренировки е мускулна хипертрофия, отървавайки се от мастни натрупвания, създаване на мускулен релеф с ясно изразен венозен модел. За да се постигне това, тренировъчната програма включва такива видове аеробни упражнения, като упражнения на неподвижен мотор, плуване, бягане. Това ви позволява да постигнете хармония и естетика в изграждането на красиво тяло. Спортистите, които правят това по този начин, са хора, които се отличават със силата на ума си и които упорито се стремят да постигнат целта.

Ако в пауърлифтинга и вдигането на тежести се обръща специално внимание на това колко тегло може да поеме един спортист, тогава в културизма този аспект не е толкова важен. От първостепенно значение за културистите са показателите за сила и издръжливост. Те пряко влияят на производителността на класовете.

Професионалистите, участващи в състезания по културизъм, представляват част от речи, които оценяват общото ниво на физическо развитие, обем, симетрия и естетика. Участниците заемат както задължителни, така и произволни пози. Първото място печели онзи културист, който има най-съвършеното тяло.

Младите мъже и юношите, които решат да се посветят на тази дисциплина, се интересуват от това колко можете да започнете културизъм. Специалистите в областта на медицината са на мнение, че стартирането на силовите тренировки трябва да започне на осемнадесет. На тази възраст хормоналният фон вече е стабилен, мускулно-скелетната система е почти завършена.

История на културизма

Желанието за духовно и физическо съвършенство беше присъщо на човека по всяко време. Скулптурите от древността са отлично потвърждение за хармоничното развитие на тялото. Началото на раждането на бодибилдинга във формата, която е позната на съвременния човек, започва в края на XIX век.

Силовиките и щангистите от онова време бяха много различни от съвременните културисти. Те приличаха повече на членове на клуб за любители на бирата. Някои от тях, решили да не се фокусират само върху силовите тренировки, започнаха да работят върху изграждането на хармонично развито тяло. Сред тях беше и Евгений Сандов. Този спортист се счита за прародител на културизма.

Именно той организира първото състезание по културизъм през 1901 г., а по-късно създаде тренировъчна програма, насочена към увеличаване на обема и увеличаване на силата на мускулите. Той заслужено беше смятан за най-силния. Сандъкът на гърдите държеше тежестта на платформата с три коня. С ръка можеше да повдигне мряната с двама възрастни. Победителите в конкурса „Мистър Олимпия“ са наградени с бронзовия му профил.

Бодибилдингът достигна своя апогей през втората половина на миналия век. Героите на комиксите, издадени през петдесетте и шестдесетте години, имат ясно определен мускулен релеф. Холивудските режисьори започнаха да призовават културисти да действат във филми.

Стив Рийвс стана първият значителен филмов актьор, културист от онези години. Ролята на Херакъл му донесе слава. През седемдесетте години популярност и признание сред публиката спечели Арнолд Шварценегер, който на няколко пъти стана господин Олимпия. Неговата маса и мускулен обем далеч надхвърлиха културистите преди него. Той направи безценен принос за популяризирането на културизма.

Съвременната индустрия за културизъм е проектирана по такъв начин, че спортистите, които печелят квалификационните състезания, се считат за професионалисти. Такива културисти получават специална карта, издаването на която се контролира от Международната федерация по културизъм. Този документ ви позволява да участвате в състезанието „Шампионска нощ“ или „Арнолд Класик“.

Най-значимата конкуренция за културисти е Мистър Олимпия, провеждана от септември 1965 г. Той е контролиран от Международната федерация по културизъм. Първият път се проведе в Ню Йорк, но от 1998 г. със завидна постоянна Провиденс в Лас Вегас. Аналог на конкуренцията съществува за жени, които се интересуват професионално от бодибилдинг. Той работи паралелно, а победителката му става Мис Олимпия.

През историята на този шампионат 13 души станаха победители. Рекордьорът е Рони Коулман от САЩ, който спечели главната награда осем пъти, следван от американеца Лий Хейни и Арнолд Шварценегер, които играха за Австрия, които бяха наградени по седем пъти всяка победа.

разновидности на културизма

Бодибилдингът е разделен на много видове, но най-разпространени са няколко области.

естествен

Това е процес на изпомпване на мускули и изграждане на красиво релефно тяло, без да се приемат никакви стероидни лекарства, които помагат за ускоряване на анаболните процеси. Особено този тип бодибилдинг е бил популярен през деветдесетте години на миналия век.

Привържениците на естествения бодибилдинг призовават спортистите да се откажат напълно от стероиди, допинг и други стимулиращи мускулите лекарства. Целта на тренировките е главно за подобряване на здравето и фитнес, а не за изграждане на мускулни планини. Приоритет се поставя върху хармонично развито и пропорционално тяло, здраво сърце, развитието на стабилен имунитет.

Има огромен брой международни организации, фокусирани изключително върху естествения бодибилдинг, в които е недопустимо да се приемат каквито и да било лекарства, които влияят на растежа на мускулите и процесите, които го съпътстват.

класически

Сравнително ново и официално направление в международната асоциация в културизма. Той, за разлика от други видове културизъм, е изцяло фокусиран върху развитието на естетична и хармонична физика, а не върху увеличаване на мускулния обем.

Спортистите, участващи в обичайния вид културизъм, като щангисти, трябва да имат определена маса. Класическият културизъм не налага такива ограничения. Разделението на културистите в тази дисциплина е по-фокусирано върху растежа, а не върху теглото.

Отличителна черта на феновете на тази посока е пълното отсъствие на тежка мускулна хипертрофия. Основната идеология на движението е, че човек не може да изглежда като планина от мускули, а трябва да има привлекателно естетическо и развито тяло с идеални пропорции и проследен релеф.

женски

Има много отдавна, но официалните състезания, в които жените бяха оценявани според стандартите, приети в културизма, започнаха да се провеждат едва през 1978 година. Основната цел на този тип бодибилдинг е хармонично да комбинира мускулите, изпомпани в обем, и елегантното женско тяло. Вниманието към мускулите в дисциплината не е толкова близо, колкото при мъжете. Популярността на женския културизъм малко отслабна. Това се дължи на появата на такъв широко разпространен спорт като фитнес.

на първа линия

Силовата посока на културизма, привържениците на която не развиват излишна мускулна маса. Спортистите, занимаващи се с този вид културизъм, имат затегнато, хармонично развитие на физиката без излишна мускулатура. Състезанията по плажен културизъм забраняват носенето на бански. Участниците се представят изключително в къси панталони, не използват масло, грим и други атрибути, използвани от класическите културисти.

Ползите и вредите от културизма

Тази спортна дисциплина има положителен ефект върху човек, който се изразява в увеличаване на мускулната издръжливост и сила, придобивайки хармонично развита физика. Физическата активност и тренировките могат да подобрят състоянието на сърдечно-съдовата и дихателната система, да повишат имунитета. Безценно предимство е, че човек с развити мускули изглежда привлекателен в очите на другите.

Бодибилдингът със сигурност е полезен, но само в умереност. Има категория спортисти, които искат да постигнат бързи резултати, претоварвайки тялото си. Това причинява претрениране. Лекарите са на мнение, че интензивната физическа активност укрепва здравето с рационален подход, а изтощителното обучение, напротив, е вредно. Прекомерно голямото натоварване може да повреди кръвоносните съдове, сърдечния мускул, мускулите.

Рисковете от увреждане на собственото тяло също са големи с повишен ентусиазъм от културист към различни видове стероиди. Тези лекарства активират и засилват анаболните процеси, които протичат в организма. Бидейки хормонални лекарства, те са в състояние да провокират редица от следните сериозни усложнения:

 • гинекомастия, т.е. хипертрофия на гръдния кош, както и атрофия на тестисите при представители на силната половина на човечеството;
 • маскулинизация, тоест „прераждане“ на женското тяло по подобие на мъжкото;
 • бъбречна и чернодробна недостатъчност;
 • сърдечен удар, коронарна болест на сърцето (сърдечна исхемия);
 • еректилна дисфункция;
 • безплодие.

Тези ефекти се развиват само в резултат на продължителна употреба и увеличаване на дозата на хормонални лекарства. На професионалните културисти официално е забранено да приемат анаболи. Това не се отнася за любителите, сред които са тези, които искат да получат бързо увеличение на масата без много усилия. Следователно използването на допинг е основният проблем с културизма.